На 6 януари църквата чества един от дванадесетте Господски и

...
На 6 януари църквата чества един от дванадесетте Господски и
Коментари Харесай

Християните празнуват Богоявление

На 6 януари църквата празнува един от дванадесетте Господски и Богородични празници, прочут като Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден. Той е третият по значителност християнски празник след рождеството и възкресението на Исус.

Празникът се назовава Богоявление, защото за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица - Отец, Син и Дух Свети.

Имен ден през днешния ден честват Йордан, Йорданка, Дана, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божа, Божанa.

Народното вярване гласи, че в нощта против Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава стопира водата, пречиства се, след което придобива огромна мощ. Затова денят е прочут още като Водици и Водокръщи.

Според обичая всички вземат участие в освещаването на водата, а след празнична черковна работа свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят макар студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива цветущ и здрав през цялата година.

По традиция на Йордановден се прави Богоявленски водосвет и освещаване на бойните флагове, флаговете и знамената-светини на Българската войска. От 8.30 часа през днешния ден българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи празнична света литургия в катедралата " Св. Александър Невски ". В 10 часа той ще отслужи Велик водосвет на площада пред катедралата, а в 11.00 ч. ще се извърши водосветът на бойните флагове. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската войска.

 Церемонията за освещаването на бойните флагове, списък
© Юлия Лазарова

Церемонията за освещаването на бойните флагове, списък

В ритуала в София ще взе участие и президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и ще постави венец пред Паметника на Незнайния боец.

В 13 часа ще бъде отслужен и обичайният водосвет до езерото в ж.к. " Дружба " в София, след което ще бъде извършен ритуалът по изваждане на Светия кръст от водите му. Водосветът ще бъде отслужен от свещеник Герасим, основен секретар на Светия синод, и на него ще участва кметът на София Йорданка Фандъкова, оповестиха от Столичната община. Водосвети и ритуали по вадене на кръста се организират във всички градове на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР