На 6 септември японската космическа агенция е изстреляла ракета, носеща

...
На 6 септември японската космическа агенция е изстреляла ракета, носеща
Коментари Харесай

Япония изстреля в Космоса нов мощен телескоп

На 6 септември японската галактическа организация е изстреляла ракета, носеща телескоп, който е по-съвършен от Chandra на НАСА и други рентгенови обсерватории, които към този момент са в орбита, оповестява Engadget.

Мисията за рентгеново обрисуване и спектроскопия - или XRISM, e самодейност, ръководена от JAXA (Японската организация за аерокосмически изследвания) в съдействие с NASA и с приноса на Европейската галактическа организация.

Лиа Коралес, астроном от Мичиганския университет и участник в задачата, разяснява пред The New York Times, че XRISM съставлява " идната стъпка в наблюденията на рентгенови лъчи ".

Телескопът се смята за по-мощен от своите прародители с помощта на инструментите си. Един от тях, наименуван Resolve, е микрокалориметричен спектрометър с опция за премерване на дребни нараствания на температурата, когато рентгеновите лъчи попаднат върху детектора му с размери 6 на 6 пиксела. Той би трябвало да работи в среда, която е с парченце от градуса над безспорната нула, което е допустимо с помощта на многостепенен развой на механично изстудяване в неговия резервоар с размерите на ледник с течен хелий.

Но до момента в който работи, инструментът може да мери и силата на всяко настрана рентгеново излъчване и да дава информация за състава, придвижването и физическото положение на източника.

The Times написа, че екипът на задачата чака спектроскопските данни на Resolve да бъдат 30 пъти по-ясни от тези, които могат да дават инструментите на Chandra. Той може да открива рентгенови лъчи с сили, които варират от 400 до 12 000 електронволта, което съгласно NASA може да даде нужните данни, с цел да се научи повече за най-горещите райони, най-големите структури и обектите с най-силно гравитационно привличане във Вселената. Научните интервенции на XRISM обаче ще стартират едвам през януари, защото през идващите няколко месеца учените към момента би трябвало да включат инструментите му и да ги настроят.

Освен XRISM, ракетата носи на борда си и задачата Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Малкият спускаем уред е наименуван Moon Sniper, защото е предопределен да показва, че е допустимо точно кацане в границите на 100 метра от избрана цел.

По последна информация от JAXA XRISM към този момент се е отделил от ракетата си и е бил изведен в орбита. Междувременно SLIM ще продължи да пътува в продължение на месеци, до момента в който доближи Луната.
 

✨ Great news!????️

Solar acquisition control - ✅,
Data received at Uchinoura station - ✅,
Solar array paddle deployment - ✅.

XRISM is on track!???? #JAXA#SpaceMission#SolarPowerpic.twitter.com/mxSZR5dc2j
— XRISM (@XRISM_jp) September 7, 2023  
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР