На 6 октомври в Бърдо, Словения, ще се проведе срещата

...
На 6 октомври в Бърдо, Словения, ще се проведе срещата
Коментари Харесай

Започва срещата на върха ЕС-Западни Балкани

На 6 октомври в Бърдо, Словения, ще се организира срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще събере водачите на страните членки на Европейски Съюз и шестте сътрудници от Западните Балкани.

Срещата на върха е част от стратегическия ангажимент на Европейски Съюз към Западните Балкани, в сходство със Стратегическата стратегия за 2019-2024 година Тя следва срещата на върха ЕС-Западни Балкани през 2018 година в София и срещата на върха ЕС-Западни Балкани през 2020 година в Загреб, която се организира посредством видеоконферентна връзка.

Според предварителната информация, пленарната сесия ще се концентрира върху потвърждаването на европейската вероятност на Западните Балкани, развиването на взаимното съдействие и социално-икономическото възобновяване на района в подтекста на продължаващата пандемия и използването на икономическия и капиталов проект (EIP).

Ще бъде подложен специфичен акцент върху усилване на районното съдействие и изследване на по-нататъшното съдействие по политически въпроси и въпросите на сигурността.
 Министерски съвет утвърди българката позиция за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани Министерски съвет утвърди българката позиция за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани
Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се организира на 6 май посредством ви...

Ръководителите на делегациите ще дойдат в замъка Бърдо през днешния ден, 5 октомври, и ще участват на неофициалната вечеря на водачите на Европейски Съюз.

За сряда дневният ред планува пленарна сесия, фамилна фотография, работен обяд и взаимна конференция на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, на ръководителя на Европейската комисия Урсула декор Дер Лайен и на министър-председателя на Словения Янез Янша. Според предварителната стратегия конференцията би трябвало да стартира в 13:30 ч. (местно време).

За пленарната сесия към водачите ще се причислят представители на Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване, Световната банка и на Съвета за районно съдействие.

Очаква се в края на срещата водачите на Европейски Съюз да одобряват декларация, към която са поканени да се причислят и водачите на страните от Западните Балкани.

В отправената от Шарл Мишел на 1 октомври покана се акцентира: „ На 6 октомври срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще бъде подобаваща опция да си напомним стратегическото значение, което Западните Балкани имат за Съюза и да обсъдим нашия ангажимент към района. Ще се съсредоточим върху предпочитана стратегия, разграничена на две сесии ”, се споделя в писмото.
 Румен Радев отива на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения Румен Радев отива на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения
Държавният глава Румен Радев ще съставлява България на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която е на 6 октомври в Бърд...

В първата сесия основните заинтригувани страни от развиването в района - Съветът за районно съдействие, Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване и Световната банка, ще бъдат поканени да показват своите визии.

„ Фокусът ще бъде върху усилването на нашия ангажимент за поощряване на социално-икономическото възобновяване и стабилно развиване на района и възобновяване след пандемията въз основа на Икономическия и капиталовия проект за Западните Балкани. Председателят на Европейския парламент също ще взе участие в тази сесия ”, написа Мишел.

Във втората сесия, непокътната за водачи както от Европейски Съюз, по този начин и от Западните Балкани, ще има опция да се обърне внимание по какъв начин в допълнение да задълбочим нашия политически разговор, съдействието в региона на сигурността, като потвърдим нашия споделен ангажимент да работим за мощна, постоянна и единна Европа.

Тази среща ще даде опция да се разиска по какъв начин да се подсигурява стабилността в района, да се ускори районното съдействие и да се разрешат районните спорове, написа в поканата на ръководителя на Европейския съвет

По време на работната вечеря тази вечер Шарл Мишел чака да се организира стратегическа полемика за ролята на Европейски Съюз на интернационалната сцена в светлината на последните събития в Афганистан, партньорството за сигурност на AUKUS и развиването на връзките на Европейски Съюз с Китай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР