На 6 ноември БНБ е дало одобрение на Виолина Маринова

...
На 6 ноември БНБ е дало одобрение на Виолина Маринова
Коментари Харесай

За първи път от 16 години: Банка ДСК с нов изпълнителен директор

На 6 ноември Българска народна банка е дало утвърждение на Виолина Маринова за член на Надзорния съвет на банка ДСК. Същият ден унгарецът Тамаш Хак-Ковач е получил утвърждение от Централната ни банка да заеме длъжността основен изпълнителен шеф на банката и за член на управителния й съвет. Той ще бъде и негов ръководител, като на всички тези позиции ще размени Виолина Маринова,

Унгарецът е банкер от кариерата като идва от дъщерната банка на OTP Украйна, която управлява повече от 8 години и половина. Преди това е бил на отпред на дъщерните структури на немската Комерцбанк в Унгария и в Русия.

Виолина Маринова е един от последните висши банкови мениджъри от остарялата армия. Преминала е сполучливо през огъня и водата на основаването на модерната банкова система у нас, финансовите и дългови рецесии, трансформацията на банковия бранш от преобладаващо държавен към преобладаващо частен, трансформацията на ДСК от спестовна каса в комерсиална банка, продажбата й на унгарската ОТP и най-сетне сполучливо организира една от най-големите консолидационни интервенции - тази по обединяването на ДСК с Експресбанк, която френската "Сосиете Женерал " продаде на унгарците преди две и половина години.
 Виолина Маринова
Източник: Банка ДСК

Виолина Маринова

Почти цялата банкова кариера на Виолина Маринова минава в банка ДСК. Започва преди 49 години като счетоводител в Втори областен клон на тогавашната Държавна спестовна каса. Там работи 25 години като минава през всички бизнес звена, с цел да го оглави в крана сметка. Става заместител изпълнителен шеф на спестовната каса през страшната 1996 година когато ДСК наподобява като един от дребното стълбове на стабилността на фона на 19 затворени банки. Участва интензивно в преструктурирането на ДСК в комерсиална банка, което стартира през 1998-а и продължава две години. През 2003 банката е продадена на унгарската OTP Bank и година по-късно Маринова е определена за основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет. Тази служба тя неотменно заема 16 години.

През 2005 година Виолина Маринова е удостоена с влиятелната унгарска премия "Андраш Фай " за извънредно високите резултати, реализирани от банка ДСК при осъществяване на трансформационната стратегия на Банка ОТП след приватизацията през 2003 година Тя е Председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров ". Носител на голям брой влиятелни интернационалните и национални оценки. През 2013 година Виолина Маринова е избрана за "Мениджър на годината " в едноименния конкурс на списание "Мениджър ".

Банков водач и визионер, с извънреден принос за построяването и запазването на доверието в българските финансови институции, през септември 2013 година Виолина Маринова стана и единственият банкер в България, почетен с най-високото национално отличие - медал "Стара планина ", първа степен. През 2014 година Виолина Маринова получи премията "Златен кръст за заслуги към Унгария " за поддръжката на двустранния културен продан и в символ на самопризнание за приноса й в популяризирането на унгарската просвета в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР