На 6 ноември 2024 г. от 10.00 часа в Голяма

...
На 6 ноември 2024 г. от 10.00 часа в Голяма
Коментари Харесай

„Първите разказват“  20 години специалност „Медии и журналистика“ в УНСС 

На 6 ноември 2024 година от 10.00 часа в Голяма конферентна зала на УНСС катедра „ Медиии публични връзки " ще означи 20-тата годишнина на специалността „ Медии и публицистика ". Честването ще бъде под надпис „ Първите описват " - приключилите първия випуск ще споделят своите мемоари за образованието си в специалността и ще опишат на актуалните студенти на катедрата по какъв начин се е развил техния професионален път през тези години. На събитието ще участват преподаватели, съдействали за одобряването на специалността, публицисти, представители на медии и институции, с които катедрата поддържа партньорства.

Обучението по медии и публицистика в УНСС сполучливо интегрира дисциплини от разнообразни сфери - медиазнание, политология, социология, обществени връзки, право. Има и мощно конкурентно преимущество с включените стопански и бизнес предмети с акцент върху финансирането на медийните организации, макро и микро стопанска система, креативната и други промишлености. Затова през 2014 година се открива втора компетентност - „ Медия стопанска система ", с упоритостта да се приготвят експерти в региона на ръководството на медиите и отраслови бизнес публицисти.

Балансираното съчетаване на практиката и теорията в образованието по медии и публицистика води до възходящ интерес измежду кандидат-студентите. В първия випуск през 2004 година са признати 40 студенти, а за времето до 2024 година те доближават общо 1240 души. През актуалната година в специалността „ Медии и публицистика " са признати 35 студенти държавна поръчка и 100 студенти платено образование, което бележи растеж от повече от 300 %. Голяма част от приключилите са добре разпознаваеми в медийната среда, само че има и такива, които сполучливо са се развили в региона на връзките с обществеността, рекламата, цифровите технологии, продуцентството, креативните промишлености и други. Катедрата съумява да поддържа връзки със своята алумни общественост посредством разнообразни формати като спомагателните образования в така наречен „ Медийни класове ". Тук нашите ученици постоянно откликват на драго сърце на поканите да се включват като гост-лектори.

Утвърдени имена от сферата на публицистиката, бизнес и икономическите медии, връзките и продуценството участват на значими за катедрата събития, конгреси и оказват помощ на младите си сътрудници в професионалния им път с оферти за стаж и работа.

„ За 20 години катедрата се разви позитивно в посока на създаване на разнообразни устойчиви във времето практики. Създадохме менторска стратегия, посредством която ангажираме студентите да бъдат създатели във „ Вестник на УНСС " и да основават наличие за нашия научен живот в обществените медии. Утвърдихме събитието „ Медийните класове ", което досега има 6 издания и следва седмото. Разширихме партньорствата на катедрата и участията на преподавателите в български и интернационалните организации. И най-важният ни триумф от последните две години, с който се гордеем - получихме статут от ЮНЕСКО на българската катедра по медийна и осведомителна просветеност и културни политики. Това се трансформира в наша социална задача, която изпълняваме посредством разнородни начинания ", споделя доцент доктор Стела Ангова, началник на катедрата.

Катедра „ Медии и публични връзки " е основана през 2008 година и образова студенти в две бакалавърски специалности - „ Медии и публицистика " и „ Медия стопанска система ", предлага три магистърски стратегии - „ Връзки с обществеността ", „ Мултимедийна публицистика " и „ Спортна публицистика ". Акредитирана е и за две докторски стратегии - „ Организация и ръководство отвън сферата на материалното произвеждане " и „ Журналистика ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР