На 6 май Българската православна църква чества деня на Св.

...
На 6 май Българската православна църква чества деня на Св.
Коментари Харесай

Гергьовден е! Вижте какви са поверията

На 6 май Българската православна черква празнува деня на Св. Георги Победоносец, един от най-почитаните светци у нас. Свети Георги е от дребното светци, който се тачи и от християни, и от мюсюлмани.

На 6 май се отбелязва също Денят на храбростта и е празник на Българската войска.

В нашата страна Св. Георги се уважава като войник и бранител. Той е страдалец за Христовата религия, а едно от най-големите чудеса, които прави съгласно поверията, е убиването на страшния дракон, който живеел край град Вирит (днешен Бейрут – бел. ред.).

Легендата споделя, че там имало огромно езеро а него живеело чудовището. То постоянно излизало от обиталището си доста хора станали негова жертва. Приближел ли градските стени, дъхът му отравял тези, които го вдишали. Никой не можел да се пребори с него и царят на града издал заповед всеки ден жителите му да предават на змея по едно от децата си, с цел да го омилостивят и по този начин да се спасят останалите.

Така и станало, до момента в който не пристигнал ред на дъщерята на владетеля. Той заповядал на детето си да облече най-хубавата си одеждa и да отиде на брега на езерото. Когато змеят излязъл обаче, се появил Св. Георги, яхнал бял кон. Той отишъл при девойката и я попитал за какво стои там и плаче. Тя му обяснила за какво, викайки към него да бяга. В този час обаче светецът препуснал към змея и го пробол с копието си.

Когато народът на града видял мъртвия дракон, се разбягал от боязън. Но Св. Георги им заговорил, да не се опасяват, тъй като Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, с цел да повярват в Него. Подир тези думи светият войник отрязъл с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили...

Народът уважава Свети Георги с разнообразни ритуали , измежду които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени национални празници, който слага началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната софра.

Според националните вярвания, Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, сред които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина. Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и слага началото на новата стопанска година, заради което на празника се съблюдават доста обичаи и традиции, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав през година, а дами, които нямат деца, в случай че се отъркалят по голо в утринната роса, ще заченат.

На Гергьовден имен ден честват над 180 000 души.

Днес имен ден имат: Воин, Гeo, Гeoргинa, Гoцe, Галина, Гaля, Гана, Ганка, Ганчо, Ганя, Генко, Генчо, Георги, Георгия, Герга, Гергана, Гергин, Гергина, Гинка, Гиньo, Гиргин, Гиргинa, Гошо, Гюрo, Гюргa, Гюргeлeнa, Гюрга, Гюро, Жорж, Жоро, Йoргo и Пoрицa.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР