На 6 март през 1810 г. Илинойс става първият щат на САЩ,

...
На 6 март през 1810 г. Илинойс става първият щат на САЩ,
Коментари Харесай

Илинойс е първият щат на САЩ със задължителна ваксинация на населението

На 6 март през 1810 година Илинойс става първият щат на Съединени американски щати, в които е въведена наложителна ваксинация  на популацията.

Ваксинацията  е способ за дейна имунизация чрез дозирано въвеждане в организма на ваксино - антитела (живи, отслабени или убити микроорганизми, елементи от тях или артикули от тяхната дейност). По този метод имунната система на имунизирания организъм си построява имунитет срещу ваксиналния вариант. Думата имунизация е употребена за първи път от английския доктор Едуард Дженър през 1796 година. Всички имунизации работят посредством представянето на непознат антиген на имунната система за да провокират имунен отговор, само че има няколко метода да извършите това. Четирите съществени типа с употребяват сега в клиничната процедура.

Ваксинацията е най-ефективният способ за попречване на инфекциозни болести. Масовият имунитет вследствие на имунизациите е главната причина за премахването в международен мащаб на едрата шарка и за мощното ограничение на заболявания като полиомиелит, дребна шарка и тетанус. 

Ваксината  е биологичен препарат, който основава деен добит имунитетсрещу избрана инфекциозна болест. Ваксините съдържат характерен антиген, консерванти, стабилизатори и адюванти.

Думата " ваксина “ произлиза от названието на латински: vacca - крава. Терминът е препоръчан през 1881 година от френския микробиолог Луи Пастьор, в чест на Едуард Дженър.

На 14 май 1796 година британският лекар Едуард Дженър съзнателно заразява осемгодишния Джеймс Фипс с шарка по кравите, от пустули (пъпки с ексудат) на ръката на доячката Сара Нелмс. След това момчето не се разболява от човешката едра шарка. През 1798 година Дженър разгласява своето изобретение в публикацията „ An Inquiry Into the Causes and Effects of the  Variolæ Vaccinæ , Or Cow-Pox “, в която разказва защитния резултат от кравешката шарка против възпаление от човешка едра шарка.

Илино̀й  (също  Илинойс  или  Илиноис ) (на британски: Illinois) е щат в северозапазната част на Съединени американски щати. Столицата му е град Спрингфийлд (Springfield), който е с население от към 115 668 поданици. Спрингфийлд е учреден през 1819 г., а получава статут на град през  1840-а. 

С града е обвързван Ейбрахам Линкълн  (Abraham Lincoln, 12 февруари 1809 година – 15 април 1865 г.), от време на време наричан  Ейб Линкълн , прочут с прякорите си  Честния Ейб Ковача на огради  (Rail Splitter) или  Великият избавител  е шестнадесетият (4 март 1861-15 април 1865 г.) президент на САЩ и е първият президент от Републиканската партия.

В Спрингфийлд е непокътната къщата на Ейбрахам Линкълн, където президентът на Съединени американски щати е живял 17 години. Петата постройка на Капитолия в града е обвързвана с Ейбръхъм Линкълн. Това е постройката, където той е оспорвал решения на Върховния съд на Илинойс. Тук е и мястото, където той бил положен след убийството му на четвърти май 1865 година. След 1961 година тази сграда  била приета за историческа забележителност.

Илинойс става 21  щат в Съединени американски щати през 1818 година. Съседните на Илиной щати са Индиана на изток, Уисконсин на север, Мисури и Айова на запад, а на юг е Кентъки.

Най-големият град в този щат е  Чикаго  (Chicago). С население към 2 830 144 души той е трети по величина в Съединени американски щати след Ню Йорк и Лос Анжелис, четвърти по величина в Северна Америка и седми в  Западното полукълбо. Градът е ситуиран на западния бряг на езерото Мичигън, при устието на река Чикаго. Един от прякорите, с които е прочут, е „ Windy City “ (Градът на вятъра) заради непрекъснатите ветрове, духащи от езерото.

Чикаго е основан през 1833 г. на мястото на съществувалия от 1803 г. Форт Диърборн. Днес главните етнически групи в Чикаго са ирландци, германци, италианци и поляци. Той е считан за втория по брой на полското население град в света след Варшава, както и за втори по брой на сръбското население след Белград.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР