На 6 февруари, около 4:15 сутринта местно време, земетресение с

...
На 6 февруари, около 4:15 сутринта местно време, земетресение с
Коментари Харесай

Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни трусове в историята

На 6 февруари, към 4:15 сутринта локално време, земетресение с магнитуд 7,7 удари Турция покрай турско-сирийската граница. Само 11 минути по-късно последва второстепенен трус с магнитуд 6,7, а най-големият второстепенен трус (за момента), с магнитут 7,5 ударя 95 km на север. Наблюденията и анализите на Геологическия топографски институт на Съединени американски щати демонстрират, че всички тези събития се случват в системата на източните анадолски разломи.

В този подтекст е значимо да споменем, че съвсем всекидневно се случват трусове, които можем да следим в действително време на на Националния институт по Геофизика, Геодезия и География.

Човешките жертви и икономическите разноски

могат да варират доста при мощните трусове. Най-разрушителните от тях се случват в непосредствена непосредственост до гъсто обитаеми региони и могат доста да се влошат, когато хората не са правилно предизвестени за последващи събития, като цунами, вторични земетресения или свлачища. Въпреки това, доста опустошения и загуба на живот са неизбежни, защото даже най-модерните системи за предизвестие могат да дадат на хората единствено минути, с цел да се спасят. 

Кои бяха най-скъпите трусове на всички времена

и по какъв начин се отразиха на международната стопанска система?

Нюкасъл, Австралия (1989)

Описано от австралийското държавно управление като " едно от най-сериозните естествени бедствия в Австралия ", земетресението в Нюкасъл от 1989 година раздруса региона към Сидни с земетресения с магнитуд 5,6, които оставиха 13 мъртви и 160 ранени. Правителството означи, че застрахованите загуби са оценени на почти 1 милиард $, макар че Институтът за застрахователна информация дефинира сума от 670 милиона $.

Изчислено е, че резултата от труса е усетен в над 77 000 квадратни благи територия, като вредите по постройките се появяват в границите на близо 3500 квадратни благи. Приблизително 35 000 домове, 147 учебни заведения и 3 000 търговски здания са развалени.

Въпреки че земетресението е било относително едва по скалата на Рихтер, то се е случило в обитаем регион с доста здания, построени през 60-те години на 19 век, без уместно подсилване за напрежението, породено от придвижването на земята. Слабостта на постройките в региона се е изострила още повече от близостта им до морето, поради която корозира стоманата и лепилния материал в тухлените стени.

Нантоу, Тайван (1999)

Второто най-смъртоносно земетресение в Тайван за всички времена - земетресението в Нантоу през септември 1999 година убива почти 2400 души и предизвиква общи вреди за към 14 милиарда $. Местните медии назовават събитието " земетресението на века ", откакто то оказва забележителен резултат върху локалната стопанска система, оставяйки 100 000 души без дом, над 50 000 разрушени здания и аргументи прекъсването на трите нуклеарни централи на острова.
 Щети за 104,8 милиарда $: Толкова ще костват естествените бедствия в Съединени американски щати през 2021-а
Щети за 104,8 милиарда $: Толкова ще костват естествените бедствия в Съединени американски щати през 2021-а

Щетите за 2020-а бяха към 95 милиарда $

Тайванската фондова борса затвори за пет дни след събитието, което докара до внезапен скок на цените на електрониката в международен мащаб, защото тогава Тайван беше главен производител на компютърна RAM памет. Въпреки че имаше забележителен интернационален отговор, тази помощ беше забавена заради политическото състояние сред Тайван и Китай - страните, както и интернационалните институции като Организация на обединените нации не можеха да дават помощ без утвърждението на Пекин.

Частни дарения вразмер на 30 милиарда $ бяха изпратени на държавния фонд за помощ при бедствия. При това злополучие главното икономическо терзание беше, че страната няма да успее да го преодолее, защото тогава Тайван към момента се възстановяваше от последствията от Азиатската финансова рецесия от 1997 година

Лома Приета, Съединени американски щати (1989)

С епицентър на към 10 благи североизточно от Санта Круз, земетресението от 1989 година е записано с магнитуд 6,9, засягайки най-тежко Сан Франциско и Оукланд. Бетонни виадукти се срутиха на няколко междущатски автомагистрали.

Земетресението оказва се като " Земетресението от Световните серии ", защото се случва на 17 октомври по време на тренировките за на Оукланд Атлетикс и Сан Франциско Джайънтс, които трябваше да играят мач 3 от Световните серии. Земетресението беше снимано и по малкия екран онлайн, макар че излъчването беше изгубено за секунди. По време на земетресението близо 62 000 почитатели към този момент бяха стигнали до местата си в Кендълстик Парк в Сан Франциско.

Мостът на залива Оукланд в Сан Франциско претърпя сриване на горен път, който падна върху долния сектор на моста. Сгради се срутиха и се възпламениха в градския квартал Марина, същото се случи и с голям брой здания в покрайнините.

Голяма част от вредите в града са в региони, където има нестабилна почва, която е доста по-податлива при придвижване на земята. Застрахователните вреди са оценени на 960 милиона $. Приблизително една седмица след земетресението, президентът Джордж Х.У. Буш подписа пакет от помощи за 3,45 милиарда $ за засегнатите региони в Калифорния.
 Смартфоните към този момент могат да ни спасят от земетресение. Ето по какъв начин
Смартфоните към този момент могат да ни спасят от земетресение. Ето по какъв начин

Достатъчно е единствено да инсталирате приложение

Индийски океан (2004)

Най-голямото земетресение за последните 50 години беше записано с магнитуд 9,1. Ефектът от него и последвалото цунами умъртви 227 898 души. Това го трансформира в най-смъртоносното цунами в новата история. 1,7 милиона души бяха разселени в 14 страни в Азия и Източна Африка с талази, които доближиха до 100 фута височина.

Енергията, освободена по време на земетресението, е равна на почти 1500 атомни бомби и макар че е имало няколко часа предизвестие преди идването на цунамито, по това време не е имало система за предизвестие за цунами или връзка. В резултат на това Организация на обединените нации стартира основаването на Система за предизвестие за цунами в Индийския океан.

Въпреки че това е едно от най-значимите бедствия в човешката история, икономическата цена не отразява човешките жертви, най-много тъй като засегнатите региони не бяха мощно развити. Застрахованите загуби съставляват единствено към 1 милиард $, а държавните управления от целия свят предоставиха към 14 милиарда $ на засегнатите райони, в това число военна и парична помощ. 

Кобе, Япония (1995)

Япония е претърпяла голям брой огромни трусове, а земетресението с магнитуд 6,9 през 1995 година в Кобе е едно от най-разрушителните за стопанската система на страната. Общите стопански загуби възлизат на 100 милиарда $, застраховани загуби на 3 милиарда $, общите вреди - на почти 2,5% от Брутният вътрешен продукт на страната по това време.

Ниската сума на застрахователните разноски се дължи на това, че в Кобе има забележителна липса на застраховки против трусове, като единствено 3% от  имущество в града е било застраховано, спрямо 16% в Токио.

Веднага след земетресението Nikkei падна с 8% през идващите 5 дни. Въпреки че се възвърне с 6% през идната седмица, това съответства с низходящия напън в стопанската система.

Преди земетресението Кобе беше основният пристанищен град на Япония и едно от най-натоварените пристанища в света, само че макар възобновяване градът в никакъв случай не възвърна статута си.

Кентърбъри, Нова Зеландия (2010)

Точно като Калифорния и Япония, Нова Зеландия се намира на ръба на Тихоокеанската плоча, в това, което е известно като " Огнения пръстен ", прочут със своята висока сеизмична и вулканична интензивност, написа. Земетресението от 2010 година се случи на към 25 благи западно от втория по величина град в страната, Крайстчърч, на Южния остров на Нова Зеландия. Но трусът с магнитуд 7,0 беше усетен чак до Северния остров.

Институтът за застрахователна информация пресмята застрахованите загуби на 5 милиарда $, макар че изплащанията са разграничени сред обществени и частни фондове. Комисията по земетресенията в Нова Зеландия покрива вредите по домовете с частна застраховка, само че не покрива вредите за бизнеса. За частни жилища обаче застрахователното покритие е единствено до $100 000, а останалата част се покрива от частни застрахователни компании.
 Всички държавни парцели със наложителна застраховка против земетресение
Всички държавни парцели със наложителна застраховка против земетресение

Това плануват измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, които депутатите одобриха на първо четене

Мауле, Чили (2010)

Най-малко 521 души бяха убити, 56 изчезнаха, 12 000 ранени и 800 000 бяха разселени по време на земетресението през февруари 2010 година, което удари Чили с 8,8 по скалата на Рихтер. Земетресението повреди или унищожи към 370 000 къщи, 4 013 учебни заведения, 79 лечебни заведения и 4200 лодки и засегна почти 1,8 милиона души, като нанесе общи загуби за почти 30 милиарда $, като единствено 8 милиарда $ бяха покрити от застраховки.

В резултат от земетресението цунами засегна голям брой крайбрежни райони в целия тихоокеански район, чак до Канада, Аляска, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея и Хавай. В Чили президентът Мишел Бачелет разгласи " положение на злополука " и изпрати военни елементи, с цел да поемат контрола над най-силно засегнатите региони, съвсем половината от страната. След бедствието в Чили имаше необятно публикувани грабежи и вандализъм, което накара държавното управление да наложи вечерен час и даже да разпръска бунтовниците със сълзотворен газ и водни оръдия.

Крайстчърч, Нова Зеландия (2011)

Технически второстепенен трус от земетресението в Кентърбъри през 2010 година, земетресението от 22 февруари 2011 година беше още по-разрушително от предшественика си, значително тъй като центърът му беше единствено на 6 благи от гъсто популации град Крайстчърч. Броят на смъртните случаи доближи 166.

Въпреки че Институтът за застрахователна информация изброява застрахователни загуби на 10 милиарда $, JPMorgan пресметна, че загубите за застрахователите надвишават 12 милиарда $, като и в този случай Комисията по земетресението в Нова Зеландия и частните презастрахователи поемат отговорност за разнообразни елементи от изплащането на вредите от земетресението.

Нортридж, Калифорния (1994)

На 17 януари 1994 година земетресение с магнитуд 6,7 се случва в долината Сан Фернандо, на север от Лос Анджелис. Щетите от земетресението настъпиха на разстояние до 85 благи, като убиха 60 души, раниха повече от 7000, повредиха 40 000 здания и оставиха 20 000 души без дом. Институтът за застрахователна информация пресмята застрахователните загуби на 15,3 милиарда $, макар че общите загуби са доста по-високи - над 44 милиарда $.
 За последните 40 години Европа е платила над €500 милиарда за вреди от естествени бедствия
За последните 40 години Европа е платила над €500 милиарда за вреди от естествени бедствия

Германия е най-пострадала европейска страна

В резултат на това бяха въведени няколко законодателни промени, в това число основаването на Калифорнийския орган по земетресенията, обществено ръководена организация, която предлага минимално покритие за застраховка против трусове. Това беше отговорът на страната против частните застрахователни компании, които стопираха предложенията и мощно ограничиха застраховката против трусове в Калифорния.

Съчуан, Китай (2008)

Най-смъртоносното земетресение, блъснало Китай през 21 век, е земетресението в Съчуан, написа. Земетресението с магнитуд 8 по скалата на Рихтер аргументи гибелта на 69 000 души. Повече от 4,8 милиона души останаха без дом след над 200 000 свлачища. Земетресението повреди всички съществени пътища към Венчуан, което забави идването на службите за незабавна помощ. Училище в град Дуджиангян се срути, погребвайки 900 възпитаници, до момента в който в Шифанг към 80 тона амоняк изтекоха след срив на два химически завода. Общите материални вреди, породени от земетресението, се правят оценка на 148 милиарда $.
 $2 500 000 000 000: вредите от естествени бедствия през последното десетилетие
$2 500 000 000 000: вредите от естествени бедствия през последното десетилетие

През последните години цената на нанесените вреди пораства бързо

Тохоку, Япония (2011)

През 2011 година Япония претърпя земетресение с магнитуд 9,1, което беше най-мощното земетресение, удряло в миналото нацията и четвъртото най-мощно земетресение в света, записано в миналото. Земетресението провокира цунами с талази, надвишаващи над 120 фута височина, което на собствен ред аргументи нуклеарни повреди в атомната електроцентрала Фукушима. Според японската национална полицейска организация земетресението е предизвикало над 15 000 смъртни случая, а материалните вреди се правят оценка на към 360 милиарда $, което го прави освен най-скъпото земетресение, само че и най-скъпото естествено злополучие до момента. Земетресението аргументи цялостно сриване на над 100 000 здания, както и структурни вреди на инфраструктура като железопътни линии и пътища. Наото Кан, японският министър-председател по това време, сподели, че това е най-тежкото злополучие за Япония след Втората международна война.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР