На 6 август бившият вратар и президент на Левски Томас

...
На 6 август бившият вратар и президент на Левски Томас
Коментари Харесай

Ванга помогнала на Томас Лафчис да оцелее в Гърция

На 6 август някогашният вратар и президент на „ Левски ” Томас Лафчис навърши 65 години. Една от най- забавните фигури във футбола от епохата на прехода, гъркът с българско поданство е видял в този живот и две, и двеста. Едно е несъмнено – името му няма по какъв начин да бъде зачеркнато от историята на българския футбол. За него се знае, че има два брака и още най-малко няколко връзки, само че огромната му обич си остава „ Левски ”.

 

Томас Лафчис е роден в София през 1958 година в фамилията на гръцки емигранти от работническото съсловие. Запалва се по футбола около вуйчо си Янис, който носи екипа на „ Септември ”. Показва отлични качества на вратата като младеж, поради което е харесан от „ Черно море ”. Пази на варненци, преди през сезон 1978-1979 да застане като титуляр на вратата на „ Левски ”. Същия сезон тимът на Иван Вуцов прави огромен възторг, като печели шампионската купа и Купата на Съветската войска. Само на 20 години Лафчис взе участие като титуляр в един от най- мощните сезони на „ Левски ” за всички времена.

 

Мята се като тигър в последния мач от шампионата против ЦСКА, когато се взема решение купата. Сините бият с 2:1 и подвигат купата, откакто преди този момент са спечелили и купата с 4:1 против „ Берое ”.

 

Същата година Лафчис отпътува за Гърция, където пази за ОФИ „ Крит " и „ Панатинайкос ”. Гърците му дават 100 000 $ на ръка, което са ужасно доста пари за тези години. Но още по време на първата му година там вратарят получава много сериозна травма, която го вади от игра за няколко месеца. След като го оперират в Англия, идва и втора контузия.

 

Самият той свидетелства, че в оня тежък миг е потърсил помощ от гадателката. „ Няма да не помни по какъв начин отидох при вуйна Ванга и споделих: „ Не мога... Искам да се прибирам в България, не искам да оставам в Гърция! “. А тя ми рече: „ От през днешния ден брой три месеца и всичко ще се оправи! ”.

Датата беше 6 октомври. На 6 януари нещата се оправиха и започнах да играя... ”, споделя Лафчис.

 

Той твърди, че се виждал към двадесет пъти с пророчицата. „ Леля Ванга споделяше, че си контактува с някаква огнена топка. Убеден съм, че тази огнена топка е Исус Христос. Ванга е пособия на доста хора в неволя... Станахме много близки с нея, тя все ми поръчваше да й нося пантофи от Гърция. Първата година доста пътувах, и на отиване, и на връщане все спирах при нея. За страдание, към този момент я няма ”, споделя още Лафчис.

 

Отличните му изяви в ОФИ „ Крит дават мотив на атинския гранд „ Панатинайкос ” да го притегли в състава си. С отбора от гръцката столица изиграва и най-тежкия мач в живота си против „ Линфийлд " в Северна Ирландия от шампионата за Купата на европейските първенци.

 

Гърците печелят с 2:1 първата среща в Атина, само че на „ Уиндзър парк " в Белфаст губят с три безответни гола единствено след половин час игра. Полският треньор на „ Панатинайкос ” Яцек Гмох предлага на Лафчис да напусне терена, защото се е задал погром. Смелчагата обаче отхвърля и до края е непогрешим, а мачът приключва наедно 3:3. Същия сезон той и отборът му се класират напролет на 1985 година чак до полуфинала за КЕШ, където Лафчисе на вратата в двата мача с „ Ливърпул " (0:4, 0:1), единствено месец преди нещастието на „ Хейзел ”.

 

Именно в Гърция Томас Лафчис среща първата си брачна половинка Рая – стюардеса в БГА „ Балкан ”, по това време женена за Румен Пеловски, наследник на комунистическото великолепие. Пело Пеловски. Любовта пламва от пръв взор, а от брака се ражда дъщеря им Василия. По-късно Лафчис играе за белгийския „ Антверпен “, а по едно време едвам не се озовава в ЦСКА. Останал краткотрайно без вратар треньорът на армейците Серги Йоцов го вика в състава. Лафчис остава на „ Армията “ напълно малко време, само че го има на една от фотосите за календар на ЦСКА.

 

След 10 ноември Томас Лафчис, тогава към този момент проспериращ предприемач се връща отпред на „ Левски “ като президент. Клубът се раздира сред два лагера – този на гърка, и другия към опозицията отпред с Петър Петров – Кучето и Златин Тепсиев. На 32 години някогашният вратар се кандидатира за поста с всички нужни качества – играл е футбол, бил е в чужбина, приказва мъдро, приключил е ВИФ и публицистика. Както ще се окаже по-късно, бил е и сътрудник на Държавна сигурност под псевдоним Високия. Избират го да оглави „ Левски “ на скандално заседание, където да пазят реда са докарани командосите от отряда за битка с всеобщите вълнения.

 

През първия си сезон в „ Левски “, Лафчис губи купата, която става владеене на ЦСКА. Но пък построява доста мощен тим с привличането на Илиан Илиев против рекордните 2 милиона лв.. Връща в състава опитни бойци като Наско Сираков и Пламен Гетов. Цели три сезона няма кой да спре синята команда на Томас Лафчис и съобразително наетия от него за състезателен шеф Андрей Желязков. 

 

През 1993 година шампионските медали са извоювани под управлението на старшията Иван Вутов, а след него два сезона подред купата сграбчва тимът на Георги Василев. Още два пъти сините печелят и Купата на България.

 

Но след лятото на 1995 година „ Левски “ изпада в тежка финансова рецесия. Как се стига до нея? В началото Томас Лафчис финансира „ Левски “ с пари от „ ТСбанк “ посредством компанията си „ Ратопа “. Ползва се с доста високи привилегии на кредитополучател, само че най-после парите свършват, а заемите остават. Най-силните футболисти са разпродадени, в същия сезон „ Левски “ губи купата и Купата на България в битката против „ Славия “.

 

Още тогава Лафчис се афишира против мутризацията във футбола. Издига лозунга „ Сами против всички “, въпреки по-късно да се принуждава да подписа контракт за реклама с ВИС-2. Има моменти, когато усеща опасност за живота си. Веднъж му отвиват винтовете на гумите на автомобила, различен път стрелят по колата му нощем. След едно от следващите показни убийства в България, Лафчис взема решение, че времето му в „ Левски “ към този момент е изтекло. Притиснат от събитията гъркът продава футболния клуб.

Неговият дял отива във притежание на идващия притежател Майкъл Чорни. След осем години ръководство един от най-успешните шефове на синия тим сдава властта.

 

Още до момента в който е на власт в „ Левски “ връзката му със брачната половинка Рая към този момент се е изчерпала.

Клюката на „ Герена ” гласи, че Лафчис е имал мимолетна връзка с една от сервитьорките в „ Шератън ”, преди да откри другата си обич – телевизионерката Вяра Анкова. Връзката им стартира, откакто Вяра познава в една журналистическа анкета, че „ Левски ” ще победи ЦСКА. Оттогава са дружно към този момент над 25

 

След отдръпването на Лафчис от футбола двамата с Вяра живеят много време в Гърция, където някогашният вратар захваща личен бизнес в строителството. По-късно влиза във фондация, която построява жилища за малоимотни хора, а измежду нейните лица е това на фамозния артист Брад Пит. Освен това се изявява като управител на футболисти.

 

Той и Вяра имат по едно дете от предните си бракове, а дружно имат още три чеда – синът Константин и двете щерки Хелена-Мария и Натали.

Семейството им е било подлагано на ред тествания като това от 2004 година, когато Анкова би трябвало да се прибере от Атина в София, с цел да стане началник на новините в Българска национална телевизия. На Лафчис се постанова да остане в гръцката столица поради децата и образователната им стратегия. Доста време се виждат единствено по празниците, само че устоят на всичко.

 

Днес достолепният Томас Лафчис стои настрана от футбола, въпреки че не отхвърля да разяснява обстановката в „ Левски ”, когато го потърсят от медиите. Едно е несъмнено – всички левскари и до през днешния ден го помнят с положително.

Инфо: Уикенд

Тагове: Томас Лафчис Вяра Анкова Пело Пелов Румен Пелов Майкъл Чорни ВИС-2 Ванга
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР