На 6 април от 19:00 ч. в Casa Libri (Каза

...
На 6 април от 19:00 ч. в Casa Libri (Каза
Коментари Харесай

От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното (предложение за четене)

На 6 април от 19:00 ч. в Casa Libri (Каза Либри) на ул. „ Цар Асен “ 64 в София ще се състои публична премиера на книгата „ От „ Ла страда “ до „ Часовете “ - от страдащите до самостоятелните женски облици в киното “, дело на Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер, които ще бъдат специфични посетители на събитието.

В полемиката ще се включат и доктор Светлозар Василев, който взе участие в книгата с текста „ Метаморфози на женствеността в „ Три билборда отвън града “, и Надя Кожухарова, създател на текста „ Ида и нейните майки “.

Жените в киното в действителност ли са единствено тези, които биват показвани? А къде са дамите в публиката, зад камерата? Ако звездите и звездичките най-много от холивудския мейнстрийм – както вярно отбелязва феминистката психоаналитична кино рецензия – би трябвало да предложат на мъжкия взор угощение за очите и опция за себеутвърждаване, каква тогава е ролята на дамите, които не дават отговор на този образец: антигероините, чувстващите и настоящите дами, тези, с помощта на които на света му се случва едно напълно друго гледане?

„ От „ Ла страда “ до „ Часовете “ - от страдащите до самостоятелните женски облици в киното “ разкрива – благодарение на велики, само че също по този начин и на противоречиви филми – най-разнообразни инсценирания на женската еднаквост и дружно с това изследва, прилагайки метода на филмовата психоанализа, по какъв начин те влияят върху несъзнаваното или върху все-още-неосъзнатото на зрителките и феновете. Защото освен в артхаус киното, само че и в мейнстрийма зад хилядите лица на инсценираната женска еднаквост е заложено доста повече от простата формула на мъжкия взор.

Photo credit: Colibri

Вивиан Праматароф-Хамбургер е лекар по медицина, гинеколог, прихотерапевт и сексолог, супервайзър при Баварската лекарска камара, доцент в Лудвиг-Максимилиан-Университет, Мюнхен, член на УС на Германското сдружение по психосоматична гинекология и акушерство (DGPFG) и на Международното сдружение по психосоматично акушерство и гинекология (ISPOG), член на Мюнхенската работна група по кино и психоанализа от 2007 година Автор на голям брой изявления в региона на киното и психоанализата.

Андреас Хамбургер e лекар по философия, професор по клинична логика на психиката и психоанализа в Международния психоаналитичен университет в Берлин, германист, психолог, психоаналитик (DPG/IPA), преподавател-аналитик и супервайзър, член на Мюнхенската работна група по кино и психоанализа от 2007 година Има голям брой изявления на тематика кино и психоанализа и други

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР