На 6 април 2017 г. САЩ използваха ракети „Томахоук“, за

...
На 6 април 2017 г. САЩ използваха ракети „Томахоук“, за
Коментари Харесай

Ударите по Дамаск не са дежа вю

На 6 април 2017 година Съединени американски щати използваха ракети „ Томахоук “, с цел да ударят сирийска военна база. Атаката беше отговор на потреблението на химическо оръжие от Башар Асад против цивилни.

Преди една година Съединени американски щати изстреляха над 90 ракети против сирийската военна база Шайрат покрай Хомс. Часове преди офанзивата Пентагонът е предизвестил съветския контингент в Сирия. Добре осведомени източници разкриват, че Кремъл е предизвестил сирийските военни.

През миналите 12 месеци Белият дом беше подложен на критика, че даже и при президента Тръмп продължава политиката на предшественика Барак Обама по отношение на Башар Асад.

Година по-късно американският президент Доналд Тръмп сътвори стройна коалиция с Англия и Франция за своите демонстративни удари по Дамаск.

Удрянето на обекти в столицата и в Хомс са ясно обръщение към режима на Башар Асад. Това е първото почукване по портите на Близкия изток.

Водещите страни в НАТО демонстрираха, че разполагат както с въоръжение, по този начин и с инфраструктура, с цел да сложат завършек на гражданската война в Сирия.

За разлика от предходни удари по Ислямска страна в Близкия изток в този момент Катар беше главната база.

Това е удар по упоритостите на турския президент Реджеп Ердоган да играе основна роля в района като „ извива ръцете на съдружниците си “ с базата Инджерлик.

Ударите по Дамаск не са дежа вю. Германия отхвърли да взе участие във военна интервенция в Сирия, само че ясно съобщи, че няма да търпи потреблението на химическо оръжие против цивилни.

В най-деликатно състояние се намира Иран. Неофициално се спекулира, че шиитските милиции, които поддържат режима на Башар Асад, са били изтеглени от евентуалните цели.

В идващите месеци можем да чакаме Техеран внимателно да изтегли своето военно наличие за сметка на съветските миротворци. Иран въпреки всичко ще се стреми да има последната дума за политическото бъдеще на династията Асад.

В началото сме на дълъг развой по края на гражданската война в Сирия. Можем да чакаме, че неговият край ще е доста хлабава и слаба конфедерация.

* дежа вю (фр.) – към този момент забелязано
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР