На 6-7 места тази година в Добричка област има загинали

...
На 6-7 места тази година в Добричка област има загинали
Коментари Харесай

800 пчелни семейства са отровени в Добричка област

На 6-7 места тази година в Добричка област има починали пчелни фамилии, като те са към 800 и са отровени от препарати за напръскване на аграрни култури– заяви Добрин Добрев, ръководител на регионалния пчеларски съюз „ Добруджа ”. Това наложи незабавна среща, проведена от шефа на регионалната дирекция „ Земеделие ” Десислава Иванова, с представители на браншовите организации на пчеларите и зърнопроизводителите и на общините. Иванова уточни, че пчеларите не желаят да заплащат пробите, както от умрелите пчели, по този начин и от растителността в близост, само че в 7 случая има открит асортимент на пчели. Към 18 март, съгласно регистрация в Агенцията за сигурност на храните, в Добричка област има регистрирани 88 8540 пчелни фамилии на 1276 места.

Уведомленията за напръскване, които би трябвало да подават земеделските производители на кметовете, а те от своя страна да осведомят пчеларите се оказа процедура, не всеки път сполучлива, защото тези уведомления не стигали до пчеларите. Земеделците отвърнаха, че има нерегистрирани пчелари.

Мартин Петков от съдружие „ Пчела ”-Добрич, предложи да има електронна платформа, където да се изпращат известията за напръскване, като изиска и помощта на страната за основаването й..

„ Ние правихме опити за среща с пчеларски организации, с цел да на създадем такава платформа. Дойдоха 16 организации и се скараха ” – сподели Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той добави още, че европейският план стои на дневен ред, само че е нужна законна пчеларска организация като сътрудник. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР