На 6.03.2023 в руското министерство на външните работи се е

...
На 6.03.2023 в руското министерство на външните работи се е
Коментари Харесай

Русия отбелязва 1101 години от приемането на исляма от Волжка България

На 6.03.2023 в съветското министерство на външните работи се е провела среща на представители на групата за „ Стратегическа визия Русия-ислямски свят “ с посланици на държави-членки на Организацията за ислямско съдействие. Последната е конгрес, основан през 2006 година от някогашния съветски министър председател Евгений Примаков.

След започването на експанзията в Украйна и изолацията на Москва в интернационален проект Кремъл все по-ясно слага акцента в развиването на връзките с ислямския свят.

Очевидно е, че управляващите в Татарстан и персонално райсът /президент-бел.авт./ на този индивид на Руската федерация Рустам Маниханов са натоварени да бъдат един от изпълнителите на тази външнополитическа аспирация на Кремъл.

Председателката на Агенцията за капиталово развиване на Татарстан Талия Минулина, известна с околните си връзки с сегашния президент на Татарстан оповести детайлности за плануваните за тази година начинания от „ Русия-ислямски свят: КазанФорум “.

В столицата Казан ще се организира на 18-19 май бизнес конгрес. Прави усещане, че една от водещите тематики ще е „ ислямско банкиране “, постоянно влизаща в дневния ред на амбициозната Минулина още преди войната в Украйна. Запознати означават, че при многочислените срещи на Маниханов и Минулина с предприемачи в ислямски страни е бил подложен въпроса за привличане на вложения по линия на така наречен „ ислямско банкиране “ в Русия.

Интересното в програмата, съгласно уредниците, е обичайното отбелязване на приемането на исляма в Русия. Всъщност предходната година беше празнуван юбилеят 1100 години от приемането на исляма от Волжка България. Случаят беше придружен с откриването на реновираната Булгар джамия, чийто градеж стартира през 90-те години 20-ти век.

Тазгодишното събитие ще се организира в наличието на религиозни водачи от цялостен целия свят. Двудневната самодейност /20-21 май/ ще приключи със специфична гала в град Болгар, столицата на Волжка България. /В формалното известие се приказва само за „ античния град Болгар “/. Там ще бъдат изложени 11 частици от разнообразни предмети, принадлежали на пророка Мохамед.

Видно е, че Москва желае да трансформира Татарстан освен в център на съветския ислям /в конкуренция с Чечня/, само че и в дестинация на международен набожен ислямски туризъм.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР