На 58 години почина писателят Алек Попов, съобщават от Българската

...
На 58 години почина писателят Алек Попов, съобщават от Българската
Коментари Харесай

На 58 си отиде писателят Алек Попов

На 58 години умря писателят Алек Попов, оповестяват от Българската академия на науките. Попов е и член-кореспондент на Българска академия на науките.

Автор е на „ Мисия Лондон “, „ Черната кутия “, „ Мисия Туран “, „ Митология на прехода “, „ Спътник на радикалния мъдрец “, „ Телесни бурени “ и други

„ Той беше един от най-оригиналните и надарени модерни български белетристи. До последния си мирис се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и посредством творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна книжовност “, пишат от Българска академия на науките.

Поклон пред паметта му!

Александър (Алек) Попов е роден в София през 1966 година в фамилията на професора по математика Васил Попов. В основата на фамилния му корен са интелектуалците Атанас Попов и Лилия Сталева.

Завършва Националната гимназия за антични езици и култури „ Константин Кирил Философ “ и българска филология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Работил е като редактор, организатор в Националния книжовен музей и посланик (аташе по културата в българското посолство в Лондон). Той бе и шеф на Дома на детската книга в София и основен редактор на списание „ Родна тирада “. На 22 октомври 2012 година Алек Попов е определен за член-кореспондент на Българската академия на науките в направление „ Творци на изкуството “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР