На 57-годишна възраст е починал Дмитрий Ковтун - руски бизнесмен,

...
На 57-годишна възраст е починал Дмитрий Ковтун - руски бизнесмен,
Коментари Харесай

Почина Дмитрий Ковтун - без да даде показания за отравянето на Литвиненко

На 57-годишна възраст е умрял Дмитрий Ковтун - съветски предприемач, някогашен чиновник на ФСБ и обвинен от английските управляващи в съпричастност към. Отравянето през 2006 година беше е първият случай на офанзива с химическо вещество - полоний, която изостри връзките сред Англия, където Литвиненко получи леговище, и Русия.

Смъртта на Ковтун беше доказана от неговия другар и основен обвинен по делото за отравяне с полоний - Андрей Луговой, също някогашен офицер от ФСБ, а понастоящем член на съветската Държавна дума от Либерално-демократическата партия и първи заместител на комисията по сигурност и корупция.

" Днес пристигна тъжната вест - написа Луговой в канала си в Telegram - вследствие на тежко заболяване, обвързвано с коронавирусна зараза, ненадейно умря моят непосредствен и правилен другар Дмитрий Ковтун. ", представен от " Новости ".
 Литвиненко се самоотровил инцидентно?
Литвиненко се самоотровил инцидентно?

Такава версия стартира един от обвинените за убийството му Дмитрий Ковтун

Същата причина за гибелта - затруднения от Covid-19 - цитира и ТАСС, базирайки се на неназован източник от обкръжението на предприемача. ТАСС прецизира също, че Ковтун е умрял в московска болница.

Както Луговой, по този начин и Ковтун поддържаха тезата за невинността си през годините на процеса за отравянето на Литвиненко. Нито единия, нито другия обаче се е изправял пред действителен съд, защото дребни преди обвиняванията се прибраха в Русия. Макар и Лондон да базирайки се на специфичен член от конституцията забраняващ на страната на предава свои жители. желание да свидетелства пред английските управляващи, само че в последния миг се отхвърли.

Литвиненко, някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ФСБ, умря в Лондон през 2006 година, шест години откакто бяга от Русия във Англия поради спор с съветските секрети служби, а от Англия към този момент твърди, че чиновници на ФСБ в действителност за уредниците на серия от бомбени офанзиви против жилищни здания в Москва и Волгодонск през септември 1999 година

, разкри, че Литвиненко е бил токсичен с рядко радиоактивно вещество - полоний-210. Малко преди този момент той се среща с някогашните си сътрудници от службите за сигурност Луговой и Ковтун. Английските проверяващи откриха радиоактивни следи в хотел " Милениум ", където са били отседнали обвинените Луговой и Ковтун, както и в мъжкия клуб " Абракадабра ", на футболния стадион " Емирейтс ", където Луговой е гледал мач сред " Арсенал " и ЦСКА в Лондон, и на други места, в това число и в Германия, където Ковтун е отсядал след Англия .

През 2016 година бяха оповестени и окончателните резултати от общественото следствие на случая с отравянето с полоний . че Луговой и Ковтун може да са работили по разпореждане на управлението на ФСБ - със единодушието на шефа на службата Николай Патрушев и най-вероятно персонално на президента Владимир Путин .

Кремъл отхвърли още веднъж обвиняванията и дефинира следствието като незадълбочено и непрофесионално.
 Русия е виновна за убийството на Литвиненко, постанови Съдът в Страсбург
Русия е виновна за убийството на Литвиненко, постанови Съдът в Страсбург

Англия от дълго време хвърля виновността върху Москва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР