На 5 юни в Москва, в присъствието на държавните ръководители

...
На 5 юни в Москва, в присъствието на държавните ръководители
Коментари Харесай

Русия и Китай подписаха споразумение за изграждане на нови атомни енергоблокове по руска технология


На 5 юни в Москва, в наличието на държавните ръководители на Русия и Китай, бе подписан контракт за построяването на Трети и Четвърти енергоблокове на китайската АЕЦ „ Сюйдапу”, проектирани по съветска технология с реактори ВВЕР-1200. Официалната гала се състоя по време на държавното посещаване на президента на Китай Си Дзинпин в Русия. Документите бяха подписани от представители на инженерното поделение на „ Росатом “ - АСЕ, и на Китайската национална нуклеарна корпорация CNNC.

„ Днес придвижихме плана за създаване на новите атомни енергобокове по съветска технология на нова площадка към стадия на практическа реализация. Като включим и подписания по-рано контракт за АЕЦ „ Тянван “, до 2028 година ще изградим дружно с нашите китайски сътрудници четири нови енергоблока от потомство „ 3 плюс “, означи Алексей Лихачов, общоприет шеф на държавната корпорация „ Росатом “.

Договорът за създаване на Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „ Тянван “ с реактори по съветска технология ВВЕР-1200 бе подписан през март тази година. По проект Седми енергоблок на централата би трябвало да проработи през 2026 година, а Осми - през 2027 година.

Пускането в употреба на Трети енергоблок на АЕЦ „ Сюйдапу” е планувано за 2027 година, а на Четвърти - за 2028 година.

Подготовката на договорите бе в сходство със стратегическия пакет от съглашения, определящ основните области за развиване на съдействието сред Русия и Китай в нуклеарната енергетика през идващите десетилетия. Той бе подписан на 8 юни 2018 година по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Китай.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР