На 5 юни, неделя, Русе отново ще се превърне в

...
На 5 юни, неделя, Русе отново ще се превърне в
Коментари Харесай

На 5 юни ще се проведе съборът „Златната гъдулка“ в Русе

На 5 юни, неделя, Русе още веднъж ще се трансформира в притегателно място за всички фенове и ценители на българския фолклор

От 9 ч. на откритата сцена в Парка на младежта ще се организира 52-рото издание на обичайния фолклорен събор „ Златната гъдулка “.

Тази година ще се показват близо 440 участници – 30 самостоятелни реализатори и 40 певчески, танцови и инструментални сформира, от които 53 от Русе и Русенска област и 15 – от областите Силистра, Свищов, Велико Търново, Плевен и Габрово.

Съгласно регламента съборът „ Златната гъдулка “ е с конкурсен темперамент и на неговата сцена се показват артисти, хорове, вокални групи за фолклор, оркестри, ансамбли; традиции, групи за игри на ария, инструментални групи, играчи, свирачи, разказвачи и танцови сформира, представящи обичаен български фолклор.

За групите от Русенска област актуалното издание на събора е със статут и на Регионален стадий за формалната селекция на участниците в Националния събор на националното творчество в Копривщица, който ще се организира от 5 до 7 август.

Приветствие към участниците и гостите на събитието ще насочи кметът на Община Русе Пенчо Милков. По традиция в 12:00 ч. е концертът на ФТТ „ Найден Киров “ с основен живописен началник Богдан Донев.

Изпълненията ще се правят оценка от експертно жури с ръководител проф. доктор Николай Ненов – етнолог, и членове Людмила Григорова – етномузиколог, и проф. доктор Горица Найденова – етномузиколог от Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките.

За най-добре представилите се участници са планувани самостоятелни и групови парични награди, както и Голямата премия – Приз „ Златната гъдулка “, направена от русенския занаятчия на гъдулки Антон Антонов.

Колоритен и ослепителен акцент в програмата на събора е Изложението-базар на обичайни занаяти с присъединяване на майстори занаятчии от Дунавската задруга на националните художествени занаяти в Русе.

Фолклорният събор се провежда от Община Русе, а водещ на събитието ще бъде актрисата от държавна такса „ Сава Огнянов “ Ясена Господинова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР