На 5 юни 2019-а година поредната архитектурна ценност на Пловдив

...
На 5 юни 2019-а година поредната архитектурна ценност на Пловдив
Коментари Харесай

55-годишна отива на съд заради съборен паметник на културата в Пловдив

На 5 юни 2019-а година следващата архитектурна полезност на Пловдив отиде в историята. Вместо да бъда укрепена къщата на търговеца Васил Куцуглу, проектирана от проектант Йосиф Шнитер преди повече от 100 години, беше съборена до основи.

Почти две години по-късно Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт по отношение на В.И., на 55 година, за това, че на 5.06.2019 година, в гр. Пловдив, е провела реализиране на незаконна активност в предпазена територия за запазване културното завещание и недвижима културна полезност - жилищна постройка на ул. " Гладстон “ 12, имаща статута на единична архитектурно-строителна недвижима културна полезност с категория " ансамблово значение “ и попадаща в обсега на територия с културно-историческо завещание със статут на групова недвижима културна полезност " Система от улични ансамбли по ул. " Княз Александър I “ и ул. " Отец Паисий “ – като е знаела, че тя се реализира в нарушаване на Закона за културното завещание – закононарушение по чл.277а, ал.6, вр. алинея 4 от Наказателния кодекс.

Предвиденото от закона наказване за закононарушението, в осъществяването на което В.И. е упрекната, е отнемане от независимост до пет години и санкция от две хиляди до 10 хиляди лв.. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР