На 5 юни 1968 г. е убит Робърт Кенеди, брат

...
На 5 юни 1968 г. е убит Робърт Кенеди, брат
Коментари Харесай

5 юни 1968 г. Убит е Робърт Кенеди

На 5 юни 1968 година е погубен Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди, министър на правораздаването на Съединени американски щати от 1961 година до 1964 година

Смъртта му идва тъкмо, когато афишира успеха си на първичните избори на Демократическата партия за претендент за президент на Съединени американски щати в Калифорния.

Робърт Франсис Кенеди е роден през 1925 година в Бруклин, щата Масачузетс. Учи в доста учебни заведения, в това число и в Лондон, където татко му е дипломат. През 1946 година влиза в „ Харвард “, а след това учи право в университета на Вирджиния. През 1951 година стартира работа в министерството на правораздаването, а на идната година води сполучливо акцията на брат си Джон за сенатор.

През 1959/60 година Джон триумфално влиза в Белия дом. Победата изстрелва Робърт към върховете и той става министър на правораздаването. Робърт подхваща безмилостна борба с проведената престъпност и мафията, като постоянно влиза в спор с шефа на ФБР Едгар Хувър. Двамата Кенеди работят взаимно, с цел да разрешат кубинската рецесия през 1962 година

Убийството на Джон Кенеди през 1963 година трансформира трагично Робърт, само че не и решимостта му да остане в политиката. През 1964 година той печели изборите за сенатор от Ню Йорк, а през 1968 година се кандидатира за президент. Робърт залага на стратегия за расова и икономическа правдивост, неагресивна външна политика, децентрализация на властта и обществена политика. Той печели множеството първоначални избори.

В ранните утринни часове на 5 юни той афишира успеха си в балната зала на хотел „ Амбасадор “ в Лос Анджелис, а при излизането си от нея е прострелян съдбовно от 24-годишния палестинец Сирхан Сирхан и умира часове по-късно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР