На 5 юли православната църква почита Преп. Атанасий Атонски. В

...
На 5 юли православната църква почита Преп. Атанасий Атонски. В
Коментари Харесай

Днес е важен ден, свързан с голям светец! Коли се черна кокошка, раздават се погачи

На 5 юли православната черква уважава Преп. Атанасий Атонски. В българския фолклорен календар денят се отбелязва Летен Атанасовден. Това е летен празник, обвързван с началото на жътвата. Вярва се, че на този ден Св. Атанас облича кожуха си и върви при бога да моли за зима, защото лятото към този момент се е преполовило.

Празникът на Свети Атанас Летни е прочут и като „ среди лято” и бележи прехода към нов, летен аграрни цикъл. В планинските региони, където житата узряват по-късно, назовават празника Жетвар, тъй като в този завършек на него стартира жътвата. Съпровожда се с ритуално-магически дейности. Всяка стопанка на този ден коли черна кокошка. Обичаят се назовава кокоша черква. Жените раздават пресни погачи за дъжд и благодат.

В западните краища Св. Атанас се уважава като патрон на орачите, а в Източна България се извършват обичаите срещу суша Пеперуда и Герман.

В християнския календар празникът е отдаден на св. Атанасий Атонски, роден в гр. Трапезунд и живял през X в. Отдал се на Христовата религия, Атанасий отива в Света гора и там заживява аскетичен живот до края на дните си, след което е канонизиран.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР