На 5 юли Есил Дюран отпразнува 52-ия си рожден ден,

...
На 5 юли Есил Дюран отпразнува 52-ия си рожден ден,
Коментари Харесай

Есил Дюран живее втори живот

На 5 юли Есил Дюран отпразнува 52-ия си рожден ден, само че се пробва да заличи от спомените си един различен ден, който се оказва най-критичният за живота ѝ. Преди 31 години, когато е при започване на кариерата си, Есил претърпяла зверска злополука в Норвегия и едвам оцелява, написа таблоидът " Уикенд ".

21-годишната певица цели два месеца се борела за живота си в болница в Тронхарм с изпотрошен от двете страни таз, крайник, ръка, челюсти и ключица. Претърпяла 7 животоспасяващи интервенции за 2 месеца. Драмата била неописуема, а цяла Норвегия говорела за злокобната злополука. Есил обаче заобикаля да приказва за този случай, който едвам не я оставил неработоспособен. Днес, при всяка смяна на времето болежките ѝ започвали да ѝ припомнят за кошмарния миг.

„ Най-страшният белег, който нося и който продължава да ми припомня за ужасяващото нещо, което съм претърпяла, е дясната половина на лицето ми. Белегът не е толкоз бездънен, само че е променено изражението на профила ми. Хората си мислят, че имам пластични интервенции. Нищо не съм правила! Казвали са, че не могат да ми оказват помощ кой знае какъв брой, тъй като изисква извънредно тежки операции. Пострадалата дясна част на лицето ми е взела всичко неприятно от претърпяното - тя е запечатала ужаса, който е минал през мен “, споделя изпълнителката.

През 1991 година, малко след идването на демокрацията, Есил отпътувала да пее по кораби в скандинавските страни. Най-престижното тогава за музикантите било да завоюват контракт за чужбина. Заедно с още няколко музиканта образували група и още на втория месец получили мечтания контракт. В гладните години на прехода музикантите нямали нито театрални облекла, нито съоръжение, нито микробус, с който да се придвижват. Тогава финландският им управител решил да им купи всичко това едновременно, за което обаче трябвало да се издължават дълго време. Групата подписала контракти, съгласно които трябвало да изнася поредност концерти, сред които нямала никаква отмора. Преходите били доста дълги и непостижими най-много за водача им. На най-високата точка на Норвегия – Норд Кап, водачът им Васко задремал от изтощеност на кормилото и микробусът им се блъснал в голяма канара. За неприятен шанс на Есил, ударът бил от нейната страна. Певицата била на задната седалка.

„ Понасям удара и от цялата инсталация, която беше откъм гърба, а седалката на индивида да водача ме блъсва в коленете и счупва таза ми. Понасям челен, непряк и заден удар в един момент! Двама души, които седят до мен, също падат върху ми, тъй като ние потъваме в канавка, която е вдясно, от моята страна! Единственото, което остава крепко, е мозъкът ми! Цялото ми тяло е с голям брой фрактури. Имах счупени челюсти, крайник, ръка, ключици, таз! Спомням си, че езикът ми беше останал на открито с часове, беше пресъхнал, целият в стъкла. Стъклото се беше счупило в лицето ми и издрало цялата ми кожа. Счупена, изкривена, в позиция, в която не мога да се мръдна! След като мина първичният потрес, всичко стартира да ме боли! Единственото хубаво нещо е, че това ми се случи в Норвегия. Лекарите се оправиха съвършено! От края на света, където има единствено лишеи и мъхове, ни транспортираха по най-бързия метод с хеликоптер! Цяла Норвегия говореше за тази злополука “, връща се към кошмарните си мемоари певицата.

В клиниката, в която я настанили, тя претърпяла доста тежки дни. „ Нямах крепко място по себе си. Бях на морфин, бях се наркоманизирала! Единственият метод, по който можеха да се спрат болките ми, беше опиатът... Накрая към този момент и повръщах. Аз в никакъв случай не бях пробвала даже марихуана, в този момент бях по насила на морфин! Спомням си халюцинациите си. Виждах по какъв начин една от медицинските сестри желае да ми вкара вода в кръвта и да ме убие - наумих си, че е неприятна. Виждах някакви големи черни воали, надвиснали на леглото ми, и се пробвах да ги махна “, спомня си певицата.

В продължние на 2 месеца Есил приемала единствено течна храна през сламка. Когато почнала да се възвръща, лекарите ѝ слагали слушалки в ушите и ѝ пускали албум на обичания ѝ Майкъл Джексън. Днес Есил изтръпва всякога, щом чуе негова ария, тъй като се прибирала към спомените за тежкото положение, в което е била. Обинтованата Есил леко се поклащала в такт с музиката, а лекарите и сестрите се събирали в стаята ѝ, с цел да гледат по какъв начин пациент в реанимацията танцува. Есил претърпяла няколко животоспасяващи интервенции. За да закрепят строшения ѝ таз, ѝ сложили външни 8-килограмови железни тежести, с които се придвижвала в инвалидната количка. Челюстите ѝ били затворени с железни шини в продължение на 2 месеца.

Когато лекарите я закрепили, певицата решила да се прибере в България. Нямала пари за самолетен билет и пристигнала с трен. Крехката певицата се стопила от 2-месечното недояждане. Тя не споделила на родителите си какво е претърпяла и когато я посрещнал на хасковската гара, татко ѝ не съумял да я познае. Когато им разказала за злополуката, певицата им икономисала половината от контузиите си. След това последователно им признавала за още една.

Есил решила да не упреква и да не търси правдивост от заспалия водач, който към този момент е мъртвец. За нея и околните ѝ най-важно било, че е останала жива. Скоро след случая тя още веднъж получила покана за работа на транспортен съд и приела.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР