На 5 януари 1972 г. по нареждане на президента на

...
На 5 януари 1972 г. по нареждане на президента на
Коментари Харесай

5 януари 1972 г.: НАСА започва да разработва проекта за совалките

На 5 януари 1972 година по разпореждане на президента на Съединени американски щати Ричард Никсън НАСА стартира да създава план по основаване на галактическа совалка.
За първи път излетява на 12 април 1981 година
и прави 135 полета до края на програмата през 2011 година

Проектирана да бъде преизпълнена до 100 пъти, в началото се очакваше американската галактическа совалка да понижи високите разноски за галактически полети в ниска околоземна орбита. След като системата проработи обаче, оперативните разноски на транспортното средство и времето, належащо за възобновяване сред полетите, се оказаха доста по-високи от ранните прогнози.

Според някои оценки цената на всеки полет на совалка е коствал главозамайващите 1,5 милиарда $. Официално НАСА твърди, че цената на всеки полет е била единствено 450 млн. $, написа по тематиката и " Дейли телеграф ".

Подготовката за всяка една задача отнемаше месеци, в случай че не и години. А полетите на совалките надалеч не се трансфораха в рутина. Вместо с ежеседмично пътешестване с тях в космоса, НАСА трябваше да се задоволи единствено с няколко изстрелвания на година, акцентира " Гардиън ".
Програмата на совалките лиши и човешки живот на два пъти,
когато експлодираха совалките " Чалънджър " и " Колумбия ", надлежно през 1986 година и 2003 година

Това единствено забави още повече програмата и полетите на совалките бяха прекъснати на два пъти за повече от две години, прибавя " Дейли телеграф ".

Определено краят на епохата на совалките накара мнозина да насочат вниманието си върху пропуските, проблемите и неприятното ръководство на програмата на НАСА.

Но посред всички тези рецензии не би трябвало да се не помни, че програмата за совалките
реализира и доста
Благодарение на нея беше изваден в космоса телескопът " Хъбъл ", а след това отново с помощта на нея той беше ремонтиран и през днешния ден продължава да ни изпраща смайващи галактически фрагменти.

Благодарение на совалките в орбита беше изстреляна и рентгеновата обсерватория " Чандра " и се осъществя струващият 100 милиарда план за Международната галактическа станция.

Според Скот Алтман и Пиърс Селърс - двама от американските астронавти, летели със совалки, най-важното достижение на програмата е, че астронавтите са се научили по какъв начин да конструират галактически кораби в космоса.

Това знание ще бъде нужно при възможна задача до Марс. Според двамата астронавти, представени от в. " Гардиън ", в този момент Съединени американски щати би трябвало да вземат значимо решение за бъдещето на галактическата си стратегия и да се стремят към преодоляване на космоса в съдействие с други страни, както действаха и по реализирането на плана за Международната галактическа станция.

Краят на ерата на совалките обаче
може да приближи НАСА и до края на златната ѝ епоха
на проучване на космоса, предизвестява " Дейли телеграф ".

Казано в числа, приключването на програмата на совалките ще докара до директна загуба на 9000 работни места в Съединени американски щати през идните 6 месеца и ще изложи на риск още 23 000 служащи, прибавя вестникът.

Съединени американски щати ще бъдат принудени и да заплащат десетки милиони долари на Русия, с цел да могат американски астронавти да пътуват със старомодните съветски галактически кораби " Союз " до МКС.

Всичко това няма нищо общо с
оптимизма от времето на триумфа на първите американски галактически стратегии -
плана " Меркурий " през 1959 година, последвалата го стратегия " Джемини " и идната стратегия " Аполо ", отбелязва изданието.

Вестникът напомня също, че до момента в който Съединени американски щати се отхвърлят от програмата " Съзвездие " за изпращане на човек на Луната, а след това и до Марс, водени от желанието за бюджетни икономии, други страни като Китай и Индия демонстрират огромни упоритости в тази тенденция.

Пекин да вземем за пример желае да прати човек на Луната през 2025 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР