На 5-ти декември,екипът на Областен информационен център/ОИЦ/ -Плевен се срещна

...
На 5-ти декември,екипът на Областен информационен център/ОИЦ/ -Плевен се срещна
Коментари Харесай

Повече от 81 млн. лв. са договорени безвъзмездно през 2023 г. по европейски проекти в област Плевен

На 5-ти декември,екипът на Областен информативен център/ОИЦ/ -Плевен се срещна с представители на медиите, пред коитопредстави напредъка в региона през 2023 година по стратегиите, съфинансирани от европейските фондове.

Подробностите представиНиколета Минчева, която е специалист „ Комуникация и информация “ в Областен информативен център – Плевен.

От октомври 2022 година до края на ноември 2023 година в област Плевен са подписани 184 контракта за подкрепяне от европейските фондове. Общата им стойност е съвсем 115 милиона лв., от които над 81 милиона съставляват безплатна поддръжка. От тях към 1 декември 2023 година действително са изплатени 9 762 765 лева

Най-голям е броят на плановете по Програмата за развиване на селските региони. 143 планови хрумвания ще получат безплатно близо 66 милиона лв. при сполучлива реализация. 68% от плануваната поддръжка са контрактувани за вложения в материални активи – за закупуване на техника за повишение на продуктивността, размера на продукцията и по-ефективното потребление на ресурсите, за вложения в запазване на околната среда и внедряване на новаторски технологии, за създаване на централи, захранвани от ВЕИ, за основаване или разширение на складови бази. Подкрепени са въвеждането на нови екологични технологии за развъждане на зеленчуци и овощни градини, закупуването на профилирано съоръжение и програмен продукт за преработвателно дружество за белене на слънчоглед, вложения в автоматизация на млекопреработвателно дружество, в рационализация на мелница, за климатизация на оранжерии, в бази за зърносъхранение и хранилища на преработвателни предприятия, за развиване на биологично растениевъдство и отглеждане на животни.



25% от контрактуваната безплатна помощ ще бъдат вложени в съществени услуги и възобновяване на уличната и пътната мрежа в селските общини. Три плана получават финансиране на подготвителни действия за съставяне на локални инициативни групи (МИГ): МИГ Пордим – Плевен, МИГ Кнежа и МИГ Гулянци – Плевен. Съществуващите към този момент групи Белене – Никопол, Долна Митрополия – Долни Дъбник и Карлуковски карст – Червен Бряг – Искър са подкрепени финансово от Програмата, с цел да разработят тактиките си за развиване за интервала 2023 – 2027 година

Средства за изследване и разпространение на нематериалното културно завещание на банатските българи от село Гостиля получава локалното читалище, което в края на плана ще издаде сборник с присъщите традиции, обичаи, ритуали, наричания, диалектни думи, както и предписания за приготвянето на обичайни ястия. С плана на читалище " Христо Ботев – 1892 " в Белене ще се подобрят изискванията за осъществяване на културни начинания и развиване на културния туризъм в града – ще се подменят театралните пердета и осветителна техника в салона на читалището, ще се построи ново стълбище и ще се ремонтира музикалната стая. Предвидени са и средства за слагане върху фасадата на постройката на барелефа на Христо Ботев, направен още през 2017 година с дарителска акция. Община Долни Дъбник получава подкрепяне за създаване на екопътека по поречието на р. Вит, на територията на предпазена зона „ Студенец “ в землището на с. Садовец, а Община Белене е договорила финансиране за преустрояване и ремонт на съществуващата постройка на автогарата за съвместяване на две функционалности – автогара и туристически информативен център.

Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 отвори още в края на 2022 година първите благоприятни условия за кандидатстване. Единадесетте общини в област Плевен са сключили контракти и работят по две от процедурите – „ Грижа в дома “ в помощ на над 1500 нуждаещите се хора с увреждания и възрастни и „ Укрепване на общинския потенциал “, с цел да приготвят чиновниците си за реформиране на системата на обществените услуги за интегрирана поддръжка.

„ Бъдеще за децата “ е процедурата, която обезпечава финансиране от европейските фондове за здравна профилактика, патронажна грижа за деца от 0 до 3 година, услуги за ранно детско развиване и здравно-социални услуги за деца и младежи, консултиране и ходатайство за пазара на труда за младежи до 20-годишна възраст от уязвими групи. Към края на ноември 2023 година общините в Гулянци, Кнежа, Червен бряг и Плевен имат утвърдени планове за общо 1 514 493 лева безплатна поддръжка.

Нуждаещи се от Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Искър, Кнежа, Никопол, Пордим и Червен бряг получават от края на 2022 година топъл обяд по Програма „ Храни и главно материално подкрепяне “, където общият размер на контрактуваната помощ е 4 244 725 лева, а продължителността на множеството планове е 36 месеца.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР