На 5-ти август Православната църква почитапаметта на Светимъченик Евсигний. На

...
На 5-ти август Православната църква почитапаметта на Светимъченик Евсигний. На
Коментари Харесай

На 5-ти август се почита паметта на Свети мъченик Евсигний

На 5-ти август Православната черква почитапаметта на Светимъченик Евсигний. На този ден се празнува се и паметта на светите мъченици Кантидий и Кантидиан, убити с камъни в Египет, и на Сивел, убит със стрели също в Египет.

На 5-ти августсе празнува и паметта на светата и праведна Нона -майката на свети Григорий Богослов.

Житието на Свети Евсигний, който е роден вАнтиохия гласи, че тойбил боец и служил при царете Диоклетиан, Максимиан, Константин Велики и синовете му,бил е консултант на страдалец Василиск и описал гибелта му.

Цели 60 години,Евсигний прекарал във войската. Службата оставил в царуването на Констанций. Тогава се върнал в Антиохия катодоживял до времето на Юлиан Отстъпник.

Когато Юлиан пристигнал в Антиохия, случило се, че двама езичници в спор между тях помолили Евсигний да ги спогоди. Старецът разгледал разногласието по правдивост, само че приетия за неправ обвинил Евсигний пред царя, че е християнин. Царят повикал Евсигний при себе си и Евсигний го изобличил за отстъпничеството му от Христа. Той популяризирал християнството и цар Константина, при коетоЮлиан заповядал да го обезглавят.

Свети Евсигний умрял страдалчески за Христа в 100 и десетата година от живота си и се преселил във вечността.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР