На 5 септември (неделя) от 11.30 ч. до параклиса „Свети

...
На 5 септември (неделя) от 11.30 ч. до параклиса „Свети
Коментари Харесай

На 5 септември ВМРО отбелязва 97 години от гибелта на Тодор Александров

На 5 септември (неделя) от 11.30 ч. до параклиса „ Свети Илия “ над с. Сугарево, Мелнишко, Вътрешна македонска революционна организация отдава респект към паметта на именития лидер на Организацията Тодор Александров. Гробът на войводата е до параклиса, а той пада погубен на 31 август 1924 година Тази година се навършват 97 години от убийството на българския народен воин и популярен водач на Революционната организация. Годишнината се отбелязва в първата неделя след трагичната дата. Традицията за поклонение на гроба на войводата датира от повече от четвърт век. Тази година събитието e в навечерието на Съединението. Така признателните наследници на концепцията за национално обединяване и избавление на всички българи припомнят и за несбъднатия идеал на българския жанр, оповестяват от партията.

На събитието ще участват водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на Сандански Атанас Стоянов, членове на националното управление на партията, кметове и общински съветници от цялата страна, стотици членове и симпатизанти на Организацията, българи от Македония и Западните околности.

Ще бъде отслужена заупокойна молитва, а нови членове ще извършат обичайна клетва за честност към Вътрешна македонска революционна организация - над Евангелието, камата и револвера. За поредна година над Пирин ще проехти залп в символ на респект към битката на Тодор Александров и Вътрешна македонска революционна организация.

На събитието тирада ще произнесе Красимир Каракачанов, който употребява мотива всяка година да направи исторически паралел с делото на Старио и на всички емблематични войводи на Вътрешна македонска революционна организация, дали живота си за освобождението на Македония и обединяването на българските земи и настоящата политическа конюнктура.

В навечерието на Съединението ние Ви припомняме емблематични цитати от Тодор Александров. През март 1924 година написа писмо до българското държавно управление:

„ Вътрешна македонска революционна организация не обръща своите погледи ни на запад, ни на изток, ни другаде, тя разчита най-вече на своите сили, не става оръдие никому и не ще разреши никой да си служи с нейното име и авторитет за персонални и други цели. Вътрешна македонска революционна организация е дала доказателства до момента, ще потвърди и в бъдеще, че във всички свои каузи изхожда от ползите и работи за идеалите на борческа Македония и на българското племе. “

Преди да бъде погубен некоронованият цар на планината в последното си писмо от 20 август 1924 година до своя сподвижник Александър Протогеров написа още:

„ Много грешиш в писмото си, че сме били оръдия на българското държавно управление. Мога да потвърдя пред неутрален съдия, че в никакъв случай не сме били и в този момент не сме оръдия на българските държавни управления, а сякога сме били и би трябвало да бъдем оръдия на Независима България, на борческа Македония и на цялото българско племе... “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР