На 5 октомври от 18:00 часа в Драматичен театър Рачо

...
На 5 октомври от 18:00 часа в Драматичен театър Рачо
Коментари Харесай

Премиера на документалния филм „Просто искам да се прибера“

На 5 октомври от 18:00 часа в Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “ ще бъде излъчен премиерно документалният филм „ Просто желая да се прибера “. Лентата е снимана през април 2022 година, вторият месец от съветската пълномащабна инвазия в Украйна.

Документалният филм демонстрира 5 истории на 6 украински дами с техните деца, които са потърсили леговище в България. Те описват на какво са били очевидци, до момента в който са били в Украйна, и по какъв начин се е развил животът им след напускането на страната. Лентата демонстрира и част от хората, които им оказват помощ в разнообразни мащаби- от публични деятели, културни дейци, спортисти и доброволци до представители на другите институции. Тези истории са неповторими в детайлите, само че в по-широк мащаб отразяват възприятията и прекарванията на хиляди украинци и българи.

Лентата е в началото основана за интернационална аудитория, основно за феновете в страните, които одобряват украински бежанци. България е една от тях. Филмът е апел за схващане на премеждията, през които украинците са минали. Тя е и увещание, че даже да се нуждае от помощ в сложния миг украинската общественост не желае да бъде задължение, а се пробва да се интегрира, с цел да донесе някаква изгода на българското общество в подмяна.

„ Просто желая да се прибера “ е част от плана „ Хвани микрофона – създай общественост “ на съдружие „ Блян за романтика, цветя и космос ”, в който взе участие и доброволецът Дмитро Волошевич. Целта на плана бе да се спомогне за построяването на локална общественост в региона на Велико Търново и в частност село Миндя, където организацията работи от три години, посредством правене на изявленията, видео репортажи, писане на публикации, отразяващи живота на младежите от тези места, като всичко това е част от медийната платформа Е-volution Media.

24-годишният Дмитро Волошевич е роден в Украйна, само че живее във Велико Търново повече от година. Завършил е Киевския университет, компетентност „ Журналистика “. След началото на бежанската вълна в България младият публицист взема решение да сътвори документален филм за украинците, които намират леговище в България. Заснема фрагменти във Велико Търново и Габрово, които с неизменност и хладнокръвие трансформира в роман за двете реалностти, в които живеят сънародниците му, избягали от ужаса на войната. Едната- тук в България,където намират другарство, сигурност и поддръжка измежду локалното население, а другата- в родината им, където са оставили близки, мемоари и домове с вярата още веднъж да ги видят без над тях да е надвиснала сянката на заплахата и разрухата.

Сдружение „ Блян за романтика, цветя и космос “ е основано през месец април 2012 година в град Сливен, България. От този миг то работи с младежи от района и страната, за основаване на повече благоприятни условия за тяхното личностно развиване, повишение на гражданското им съзнание, интерес към между-културния продан и прочие. Това организацията прави посредством образования и действия през свободно време, събития и доброволчески акции. Методите, които използвамв своята работа са основани на неофициалното обучение, което доближава до младежите елементарно и ги отваря за процеса на учене през целия живот. От 2013 година организацията работи интензивно с доброволци от Европейски Съюз и прилежащи на него страни по стратегиите „ Младежта в деяние “, „ Еразъм + “ и „ Европейски корпус за взаимност “ в областите: онлайн медии, предприемачество, просвета, екология, свободно време
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР