На 5 ноември в Sofia Event Center българската публика ще

...
На 5 ноември в Sofia Event Center българската публика ще
Коментари Харесай

Учени от CERN, космическата програма “Коперник” и University of London ще говорят за наука на човешки език

На 5 ноември в Sofia Event Center българската аудитория ще се срещне с учени от водещи европейски научни центрове - CERN, ЕК и Goldsmiths, University of London. Целта на лекторите във форума за известна просвета Ratio е да опишат за работата си на наличен за всеки език – без комплицирани термини и професионален диалект.

За начало на деня гостите на Ratio ще насочат взор към тъмната Вселена, дружно с доктор Стивън Голдфарб от CERN. Д-р Голдфарб се занимава с физика на обикновените частици и работи по опита ATLAS. Участвал е в опита L3 на Големия адронен ускорител, с който са избрани трите фамилии обикновени частици във Вселената. Темата му се концентрира върху тъмната материя и тъмната сила – тези 95% от Вселената, които към момента не познаваме.



доктор Стивън Голдфарб

Мащабът се трансформира от равнището на частиците към междупланетното пространство с втората презентация за деня, водена от Удриволф Пика, съветник към Европейската комисия, която управлява програмата за сателитно наблюдаване “Коперник” дружно с Европейската галактическа организация. Занимавал се е с проучвания на инженерните системи в NASA и е работил върху разбор и дизайн на галактически задачи. На Ratio той ще показа по какъв начин действат спътниците на “Коперник” и по какъв начин можем да използваме информацията събрана от тях.



Удриволф Пика

Събитието ще обърне внимание и на настоящата тематика за имунизациите, техния капацитет и резултати – както от здравна, по този начин и от етична и законова позиция. Дискусията ще е отворена за въпроси от публиката и ще се води от Понтус Бокман и Йелена Левин от The European Skeptics Podcast.

Последният преподавател за деня ще бъде проф. Кристофър Френч от Goldsmiths, University of London. Той е английски психолог и песимист, специализирал се в логиката на психиката на паранормални вярвания и аномални преживявания. В презентацията си на Ratio той ще показа серия психически фактори, които могат да накарат човешкия мозък да “види” призраци и паранормални създания.



проф. Кристофър Френч

Форумът Ratio се провежда от 2012 година и това е седмото му издание. Всяка година събитието събира все по-голяма публика – този път се чакат над 700 гости. “Хората влагат от времето си, с цел да чуят нещо ново за света към себе си и това доста ни радва,” разяснява Любомир Бабуров, уредник на Ratio. Събитието е след по-малко от 2 седмици, а билетите са на специфична цена за ранна регистрация до 30 октомври. Повече за Ratio можете да научите на http://ratio.bg/forum2017/.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР