На 5 май се навършиха 120 г. от рождението на

...
На 5 май се навършиха 120 г. от рождението на
Коментари Харесай

Крум Лекарски - един живот в бяло и черно

На 5 май се навършиха 120 година от рождението на Крум Лекарски - боен и състезателен деятел. Роден в Кюстендил през 1898 година, умрял на 2 март 1981 година Завършил военно учебно заведение и Генералщабна академия.

Служил като офицер в София, Сливен, Шумен и другаде. Включвал се интензивно в активността на Военния съюз. През 1935 година е уволнен поради опит за прелом на радикалното крило на съюза, интерниран е в Девин. След освобождението му се включва в опозицията, взе участие в деветосептемврийския прелом. След 1944 година е създаден генерал-майор и става първи заместник-министър на националната защита. Част е от българската делегация на Парада на успеха на Съюз на съветските социалистически републики над Третия райх в Москва на 24 юни 1945 година

В началото на 50-те години Крум Лекарски е
наклеветен за британски разузнавач и заточен
като политически пандизчия в Белене


За това време подп. Асен Табаков, тогава офицер в Гранични войски, споделя следния случай:

По време на обхода като дежурен офицер с двама бойци минават из региона, в който работят пандизчиите. Копаят към една върба двама, слаби, кожа и кокал. Единият висок на растеж, другият невисок, до тях полицаи. Високият пада. Отдолу хвърлят пръст. Падналият посинява, избива пяна на устата. Никой не му оказва помощ. Това принуждава лейтенант Табаков да разпореди настоятелно на полицая да извика санитар. Дошлият санитар полива падналия с вода, сервира му шишенце амоняк за поемане, стартира да му прави изкуствено дишане. След 20 минути потърпевшият се полусвестява. Пръстите са посинели, погледът - тъмен. Той споделя: Лейтенанте, аз съм военачалник Крум Лекарски,

в случай че останем живи, паролата ще бъде
“върбата на Белене”!


След 3 години Асен Табаков е във Военната академия за преквалификация. Вечерно време излизат на хиподрума да гледат язденето на коне. Първият с коня е военачалник Стойчев. След него още десетина офицери, от които трима генерали. По едно време той вижда, че един от тях е военачалник Крум Лекарски.



Докато се обади, генералът скача от коня и споделя:... старши лейтенанте, “Върбата от Белене” спомняш ли си? Асен Табаков към този момент е сигурен, че не се е припознал. Прегръщат се, очите и на двамата се пълнят със сълзи, треперят от наслада.

- Казвай какъв искаш да станеш, къде да служиш. Аз сега съм заместник-министър на защитата.

- Другарю военачалник, аз съм удовлетворен от длъжността, която извършвам. Благодаря ти за предлагането.

Генерал Лекарски кани своя избавител няколко пъти на посетители, среща го със брачната половинка си Надежда Лекарска, която умря на 94 година, професор, почетен ръководител на Българския олимпийски комитет.

Крум Лекарски е един от пионерите на конния спорт в България и бележит играч. Печели първо място в тристранното съревнование в Аахен (Германия) и на Балканските игри през 1931 година и 1933 година Участва в олимпийските игри в Париж през 1924 година, Амстердам 1928 година, Хелзинки 1952 година и Рим 1960 година През 1954-1958 година е учител във Висшия институт по физкултура, като в интервала 1956-1958 година е завеждащ катедра по конен спорт. Автор е на книги за конния спорт. Носител е на ордените “Георги Димитров” (1978 г.) и Народна република България II степен. Почетен жител на Кюстендил.
Подполковник Асен Табаков е роден в с. Мухово, обл. София, на 6.11.1924 година В момента е в Пазарджик и има здравословни проблеми. В продължение на 10 години преди пенсиониране е шеф на политотдела на Гранични войски.

капитан о.з. Васил ШУШНЕВ, Пазарджик
/вестник " Над 55 " /
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР