На 5 май (петък) от 11.00 часа във Военноморския музей

...
На 5 май (петък) от 11.00 часа във Военноморския музей
Коментари Харесай

Военноморският музей представя в изложба българско хладно оръжие от 1878 г.

На 5 май (петък) от 11.00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „ Хладното оръжие в Българската войска – знак на героизъм и чест “.  В нея ще бъдат показани мостри на хладно оръжие в Българската войска от времето на Освобождението през 1878 година до края на монархическия интервал през 1946 година Посетителите ще могат да видят част от сабите и кортиците на въоръжение във войската, някои от които са принадлежали на офицери, оставили трайна диря в българската история. Сред тях са  сабите на контраадмирал Иван Вариклечков – първият български адмирал, два пъти командващ на Флота, на генерал-майор Константин Кирков – шеф на Флота по време на Първата международна война, и на лейтенант Преслав Ляпчев, един от първите български морски летци, умрял при образователен полет в Германия през 1916 година

Оръжията, представящи обособените родове войски, показват присъщата за другите интервали направа, съчетана с изящна орнаментика. Открояващите се елементи извършват освен утилитарна функционалност, само че и свидетелстват за духа и полезностите на своето време, като на остриетата им са гравирани девизите „ С нами богъ “ или „ За царя и отечеството “. Част от експонатите идват особено за изложбата от фонда на Националния военноисторически музей в София и могат да бъдат разгледани  до края на месец юли.

Изложбата може да бъде прегледана с вход свободен още на 6 май, когато по традиция Военноморският музей ще работи с Ден на отворени порти във връзка Празника на Българската войска, с работно време от 10:00 до 18:00 часа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР