На 5 май 1961 г. ракетата-носител Редстоун 3 извежда космическия

...
На 5 май 1961 г. ракетата-носител Редстоун 3 извежда космическия
Коментари Харесай

5 май 1961 г. - САЩ изстрелва първия си пилотиран космически кораб

На 5 май 1961 година ракетата-носител „ Редстоун 3 ” извежда галактическия кораб-капсула „ Меркурий 3 ” („ Фрийдъм 7 ”) на балистична траектория за суборбитален галактически полет. Капсулата доближава на височина почти 186,5 км и каца във водите на Атлантическия океан на 486 км от точката на старта. За разлика от Гагарин, чийто полет е изцяло автоматизиран, Шепърд има прочут надзор над „ Фрийдъм 7 ” - може да дефинира ситуацията на апарата, да вземем за пример. 

След осъществяването на полета Шепърд се готви като дубльор на Гордън Купър за полета на „ Меркурий-Атлас 9 ”. Следващия полет на Шепърд трябвало да е тридневния полет „ Меркурий-Атлас 10 ” („ Фрийдъм 7-II ”), плануван за октомври 1963 година, само че на 13 юни 1963 година той е анулиран.

След анулирания полет Шепърд е определен за пълководец и водач на първия пилотиран полет по новата галактическа стратегия „ Джемини ”. Вторият водач е трябвало да бъде Томас Стафорд. Алън стартира тренировки, само че при започване на 1964 година, лекарите му намират инфектиране на междинното ухо, поради което е отхвърлен от полети на практика до края на 60-те години. Мястото на планувания екипаж на „ Джемини 3 ” заемат Върджил Грисъм и Джон Йънг.

След сполучлива интервенция на ухото и възобновяване на летателния си статус през май 1969 година, Шепърд се връща към дейна подготовка за нови полети. Той е избран за пълководец на „ Аполо 13 ”, само че защото усеща, че има потребност от повече тренировки, дружно с екипажа си е сменен с екипажа на „ Аполо 14 ”.

На възраст 47 години, по това време е най-възрастният астронавт на НАСА, Алън Шепърд извършва своя втори галактически полет като пълководец на екипажа на „ Аполо 14 ”, която става третата сполучлива американска експедиция на Луната (1971 г.). 

Първата американска стратегия за пилотирани галактически полети е планът „ Мъркюри ”. Той стартира на 7 октомври 1958 година и се организира до 1963 година Името на плана идва от римския господ Меркурий, който постоянно е знак на скорост. Меркурий  е  и името на планетата най-близо до слънцето в Слънчевата система,  която се движи и най-бързо от останалите планети в нея./ Obekti.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР