На 5 март Димитър Петков можеше да отбележи своя 80-годишен

...
На 5 март Димитър Петков можеше да отбележи своя 80-годишен
Коментари Харесай

Спомен за баса Димитър Петков



На 5 март Димитър Петков можеше да означи своя 80-годишен празник, само че си отиде от този свят през 2005 година, на  67- годинишна възраст. Много от слушателите несъмнено си спомнят този превъзходен глас - хубав по тембър, мощен, вълнуващ. Спомнят си и неговите функции - най-малко тези, които извърши на софийска сцена: крал Филип от „ Дон Карлос “, Захария от „ Набуко “, Иван Ховански от „ Хованщина “ и Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски.

Още през 1967 година младият солист на Софийската опера  Димитър Петков е видян на Третия интернационален конкурс за млади оперни артисти в София и отличен с огромната премия и златния пръстен за София, връчен за първи път в историята на състезанието. Тази му изява отваря вратите на огромните оперни театри в света пред младия артист. Само след две години Димитър Петков пее с голям успех  на Арена ди Верона в операта „ Дон Карлос “, а негови сътрудници са Монсерат Кабайе, Фиоренца Косото, Пиеро Капучили и Пласидо Доминго, който със същия театър дебютира в Италия. От този миг стартира и огромната кариера на артиста по света. Какво споделя самият той през същата тази 1969 година, след завръщането си от гастрол в Япония, чуйте в запис от Златния фонд на БНР в звуковия файл.

В последвалата му кариера той приготвя близо 100 функции и пее на всички големи  сцени  по света с най-големите артисти като сътрудници, под диригентството на най-великите диригенти на века. Особено значение в кариерата му има срещата със забележителния съветски музикант Мстислав Растропович - Петков взе участие в редица концерти с него, а с функциите на Борис Тимофеич от „ Леди Макбет от Мценска околия “ на Шостакович  и на  крал Рене от „ Йоланта “ на Чайковски той взе участие в записи под палката на гениалния диригент. Димитър Петков взе участие и във кино лентата на Вернер Херцог „ Фицкаралдо “ дружно с Клаудия Кардинале и Клаус Кински. Последните три години преди тежкото си заболяване българинът пее в Земперопер - Дрезден в „ Леди Макбет от Мценска околия “, в Бон - Борис Годунов от едоноименната опера, в Йенуфа “ на Яначек дружно с Райна Кабаиванска в спектакъл " Сан Карло " - Неапол и в „ Йоланта “ в Монте Карло и Неапол.

В Златния фонд на БНР, с изключение на негови мемоари, се пази и един чужд запис на Димитър Петков, изработен по време на първото му посещение в Япония през 1969 година - „ Песен за бълхата “от Мусоргски. Съпровожда пианистът Йоиши Миура. Чуйте в звуковия файл - в рубриката " Помните ли... " на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ".

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР