На 5 март 2019 г. екип на Българско дружество за

...
На 5 март 2019 г. екип на Българско дружество за
Коментари Харесай

Царски орел беше убит от свои събратя при борба за гнездо и територия

На 5 март 2019 година екип на Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), работещ по план „ Земя за царски орел “ откри мъртъв царски орел под едно от известните гнезда на типа в Натура 2000 зона „ Сакар “, оповестиха от сдружението.

Първоначалното съмнение, че това е една от птиците от двойката, която гнезди в това гнездо бе бързо отхвърлено, защото птицата е в шесто оперение (последно преходно), до момента в който орлите от двойката са с оперение на изцяло възрастни субект. При огледа на натрупа на орела ясно се виждат прободни рани в региона на главата и шията, което извежда на напред във времето хипотезата, че царският орел е погубен от двойката орли, обитаващи региона вследствие на спор за сътрудник или гнездова територия.

С цел да се отхвърлят други версии за гибелта, останките на птицата бяха изпратени за проучване в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Експертите от центъра потвърдиха, че евентуалната причина за гибелта са прободните рани в региона на шията и че птицата е женска, с тегло под естественото за типа. С цел да се изключи вероятността от отравяне бяха взети проби за токсикологично проучване, които се оказаха негативни.

Това е първият случай в България на царски орел, погубен от свои събратя при битка за гнездо и територия. Подобни реакции от страна на орлите са забавно държание, което е извънредно мъчно да бъде документирано и заради тази причина в научната литература съвсем липсват сходни известия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР