На 5 март 1974 г. студентката Ливия Балножан намери смъртта

...
На 5 март 1974 г. студентката Ливия Балножан намери смъртта
Коментари Харесай

Мистерията на стая 651 в Студенски град: Момиче скочи и се самоуби, за да се спаси от изнасилвач

На 5 март 1974 година студентката Ливия Балножан откри гибелта си откакто скочи от четвъртия етаж от постройка в Студентския град в Нови Белград, с цел да се избави от изнасилвач.

Младото момиче скочило, с цел да се избави от мъж с инициали М. С., който се опитал да я изнасили във съдбовния ден в стая 651. Този случай към момента е обгърнат в тайнственост, а доста неща така и не са изяснени.

Въпреки това тази покруса осветли въпроса за група мъже, които години наред тероризираха учащите се и никой нищо не можеше да им направи.

По време на гибелта си Ливия е единствено на 22 години и животът й е пред нея. Тя умряла вследствие на рухването в Земунската болница, а нападателите не са изяснени и до през днешния ден.

Колеги и другари описват Ливия като радостно жизнерадостно момиче. Много студенти казали след закононарушението, че такава покруса е можело да се чака. Те посочили някой си М. С., който дебнел Ливия отдавна. Колеги разказали, че във съдбовния ден точно М.С. е поканил Ливия да пристигна към 18 часа на рожден ден.

Симович поканил Ливия да пристигна в стаята му, с цел да отпразнува рождения му ден. Той загатнал, че ще се събере компания, ще слушат музика. Ливия почука на вратата на стая 651 около 19:00 ч. 651 и заварила там единствено М.С..

Той незабавно заключил вратата и я нападнал. Ливия се пробвала да се отбрани и да избяга, само че нападателят не й разрешил. След това тя изтичала до терасата на стаята и скочила “, пише Kaldrma.

И до през днешния ден никой не е отговарял за убийството на Ливия, включително М. С.. Всъщност никой не е наказан за гибелта на младото момиче. Банатско Ново село, откъдето е Ливия, и до през днешния ден помни гибелта на това момиче.

„ Минувач, в случай че минаваш отсам, в случай че спреш тук, откъсни едно цвете от поляната и го остави до кръста ми. Защото аз бях като това цвете “, са думите, издълбани върху паметника на Ливия Балножан в местното гробище в родното й място.

Групата на Зеке Печанак

Както доста студенти твърдяли, че това извънредно събитие в упоменатата стая е можело да се чака. В него се помещавал щабът на „ университетския “ ъндърграунд. Това била стаята на основния идеолог и началник на групата, някой си Зеке Печанак.

По това време Студентското градче гъмжало от пропаднали студенти и главорези. Имало и такива, които се настанявали в стаите напряко след излежаване на присъда. Двайсетина от тях тероризирали около 7000 поданици. Нахлували в стаите и биели отделни лица, вършели и други безчинства “, написа Kaldrma.

„ Исках да спася достойнството си “

За трагичната гибел на Ливия се пишело години след всичко, което се случило. Няколко месеца по-късно обаче идентична покруса раздрусала обществеността. Студентката от здравното учебно заведение Милица Костич (18 г.) се самоубива на 2 септември 1974 година, като скача от 11-ия етаж в Крушевац, откакто петима млади мъже се опитали да я изнасилят. Бягайки, с цел да избави достойнството си, Милица трагично поставя завършек на живота си.

Един от нападателите подмамил Милица на 11-ия етаж на постройката, като я помолил за услуга, обвързвана с приятелката му Драгана. Мъжете завлекли момичето в жилището и тя, виждайки, че няма избавление, решила да скочи от прозореца на 11-ия етаж.

Ще се запомнят и думите й към инспектора в болничното заведение. „ Аз самата скочих от прозореца. Не устоях повече… Това беше единственият метод да спася достойнството си. “ Борбата за живот на Милица в болничното заведение траяла два дни, до момента в който не издъхнала.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР