На 5 февруари Православната църква почита св. мъченица Агатия. В

...
На 5 февруари Православната църква почита св. мъченица Агатия. В
Коментари Харесай

Църквата почита света мъченица Агатия, ето кои са имениците

На 5 февруари Православната черква уважава св. мъченица Агатия. В превод от старогръцки името значи „ добра “.

Св. Агатия е родена в Палермо (Сицилия) и е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения против християните.

Агатия се славела се със своята хубост, добродетел и благороден жанр. Родителите ѝ оставили огромно благосъстояние, само че тя малко ценяла земните богатства. Когато локалният шеф Квинтиан пратил бойци, тя умерено отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отхвърли от Христовата религия.

Славата на мъченическата ѝ гибел бързо се разнесла измежду вярващите и незабавно след нейната гибел християните построили черква над нейната гробница. Простата дреха, която тя нормално носела, била сложена на гроба ѝ за спомен на нейното примирение.

Според националните поверия дамите честват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и мощни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, с цел да почетат съпрузите си.

Имен ден през днешния ден честват всички, които носят имената: Агатия, Агата, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри.

Честит празник на всички именици!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР