На 5 февруари 2024 от 19:00 ч. в Камерна зала

...
На 5 февруари 2024 от 19:00 ч. в Камерна зала
Коментари Харесай

Григ и Шостакович в изпълнение на София квартет“

На 5 февруари 2024 от 19:00 ч. в Камерна зала „ България ” най-старият квартет на Софийската филхармония „ София квартет “ ще показа Струнен квартет № 1 оп. 27 от Едвард Григ и Струнен квартет № 4 оп. 83 от Дмитрий Шостакович.

Едвард Григ издига норвежката музика до върховете на международната класика и прави културата на тази скандинавска страна своето обръщение към другите нации. „ Бонбони, обгърнати в сняг ” – по този начин Клод Дебюси разказва музиката на Григ.

Както доста композитори-романтици, по този начин и Григ се поддава на всеобщата сантиментална наклонност към национално музикално самоопределяне. Пътят към него е във фолклорното завещание, което през целия си живот композиторът събира, учи и употребява като източник на хрумвания. Последните си десетилетия посвещава на миниатюрата в разнообразни сборници.

Творчеството на Дмитрий Шостакович има особено място в музиката на ХХ век. Емблематични са творбите му в другите жанрове, в които написа – опера, оркестрова и инструментална музика, камерно и вокално творчество, музика за филми, театрални постановки и други Съдбата му на създател е комплицирана. Оставaйки да живее и работи в родината си, той е заставен да понася ударите на политическия режим. Музиката му е възхвалявана и награждавана с най-високи държавни оценки, в същото време е заклеймявана като „ формалистична и нездравословна “ и е застрашавано физическото му оцеляване.

Името „ София квартет “ е знак на качество – отбор на международно равнище с многочислени изяви у нас и в чужбина, богата дискография и 40-годишна история.

Днес, освежен с едни от най-хубавите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Василена Милева – част от състава на първи цигулки в Софийската филхармония. Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на Софийски солисти. Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, а  доайенът на състава Валентин Геров е една от най-добрите първи виола на България, лидер на виолите в оркестъра „ СИФ 309 ” за записи на кино музика, почетен с редица оценки, измежду които „ Златна лира “ на Съюза на музикалните и танцови дейци, премията „ Музикант на годината “ на предаването на БНР „ Алегро виваче “ и Държавното отличие „ Златен век “ за огромни заслуги в региона на културата.

„ София квартет “ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Репертоарът му се състои от типичен виенски и съвременни музикални пиеси, някои от които написани особено за него. По-голямата част от творбите в репертоара на „ София квартет “ са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а доста негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония.

Музикантите са осъществили международни министър председатели на редица нови творби, написани особено за „ София квартет “: по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки, четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис и други Задграничната концертна активност на състава обгръща Европа и Азия. Многобройни са извоюваните награди, измежду които най-високото музикално отличие у нас – „ Кристална лира “ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004, Националната премия „ Златен квартет “ на името на „ Акад. Марин Големинов “ 2017, Наградата за принос в българската просвета „ Златно перо “ 2018.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР