На 5 декември 2022 г., малко след 1 ч. сутринта,

...
На 5 декември 2022 г., малко след 1 ч. сутринта,
Коментари Харесай

Технологичната 2023: Енергия от термоядрен синтез и електрически самолети

На 5 декември 2022 година, малко след 1 ч. сутринта, в лаборатория в Калифорния сполучливо беше осъществен опит, от който може би зависи бъдещето на силата.

Най-мощният лазер в света бе ориентиран към дребна горивна капсула, с цел да създаде температура, наподобяваща термоядрения синтез - реакцията, която зарежда Слънцето. Това не е първият сходен опит, само че за разлика от различен път, в този момент силата от реакцията е повече от тази на ориентирания лазер.

Световна гражданска война

Този опит може да се трансформира в крайъгълен камък за науката, написа BBC. И въпреки че реактори, работещи на правилото на термоядрения синтез, са надалеч от действителността, въпреки всичко опитът демонстрира, че науката е на прав път. Някои даже го дефинират като първа стъпка към чиста сила, която може да докара до гражданска война.

Успешният опит докара до взрив на почитатели. Понастоящем няколко огромни частни компании работят върху концепцията за реактор с термоядрен синтез. И макар че всичко е в ранна фаза, очакванията са огромни. Очаква се през идната година проучванията да напреднат.

Компания от Англия, да вземем за пример, твърди, че през идната година продължава да работят върху по-голям реактор с очакване да преминат бариерата, при която лазерът употребява повече сила, в сравнение с самата реакция създава. В Съединени американски щати пък се чака държавното управление да разгласи отпущането на 50 млн. $ за компания, която да построи първата централа за сила от термоядрен синтез. Целта е тя да проработи през 2030 година

Електрически аероплан
Друго откритие, работата по което също напредва, е в областта на въздушния превоз. Става дума за EVTOL (Electric Vertical take-off and Landing vehicle). Това е летателен уред с формата на аероплан, само че със качествата на хеликотпер. Т.е. отвесно политане и кацане без потребност от писта. И напълно електрически.

Източник: VerticalAerospace

Създаден е за дребни групи пасажери и транспорт на къси дистанции. Авторите на тази идея обаче настояват, че тя напълно може да промени въздушния превоз.

Бристолската компания Vertical Aerospace е една от компанните, разработващи такива машини. Засега те са вдигали аероплан във въздуха за няколко минути. Но настояват, че през 2023 година предстоят редица проби и нови опити. Смятат, че транспортът на пасажери ще е вероятен през 2025 година

Друга компания от сектора – немската Volocopter – пък желае да сертифицира своите машини още през 2024 година и да стартира транспорт в Сингапур, Париж и Рим.

Сигнал на всички места

Друга софтуерна оригиналност през идната година цели да избави света от точките, в които няма сигнал за мобилни телефони. Тя е дело на компанията AST SpaceMobile от Тексас и всъщност съставлява опция устройствата да се свързват непосредствено със спътник за позвънявания и 5G връзка. Подобна самодейност не би била по силите на една компания обаче. Според BBC към самодейността към този момент са привлечени колоси от американския пазар като AT&T и Vodafone.

Източник: AST SpaceMobile

В момента компанията разполага с един спътник, само че възнамерява през 2023 година да изстреля още пет. След още една година броят им би трябвало да нарасне до 100. AST SpaceMobile няма да работи непосредствено с клиенти. Вместо това ще предлага сателитната връзка като алтернатива към мобилните проекти, предлагани от огромните оператори на пазара.    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР