На 5 декември 2021 г. се честват 70 години от

...
На 5 декември 2021 г. се честват 70 години от
Коментари Харесай

Международната организация по миграция отбелязва 70 г. от създаването си

На 5 декември 2021 година се празнуват 70 години от основаването на Международната организация по миграция (МОМ), оповестява Министерството на външните работи. Организацията, учредена в началото като Междуправителствен комитет по европейска миграция, към този момент 70 години е водеща междуправителствена организация в региона на миграцията. От 2016 година e включена в системата на Организация на обединените нации. В МОМ членуват 170 страни, измежду които и България. Други 8 са със статут на наблюдаващи. Седалището на МОМ се намира в Женева, Швейцария. Организацията има офиси в над 100 страни.

МОМ реализира интензивно съдействие с държавните институции, междуправителствените организации и неправителствения бранш. Работата на организацията е отдадена на насърчаването на систематичното и хуманно ръководство на миграцията, интернационалното съдействие по въпросите на миграцията, оказване на филантропична помощ на мигранти в потребност, в това число на бежанци и вътрешно разселени лица.

България е член на МОМ от 1994 година През 2000 година влиза в действие Споразумението за съдействие сред България и МОМ. Мисията на организацията в България и българското държавното управление имат обща цел да предизвикват развиването и реализирането на политики, отговарящи на актуалните миграционни провокации и целящи реализиране на най-благоприятен баланс сред спазването на правилата на свободно придвижване на хора, противодействието на нередовната миграция и отбраната на правата на мигрантите.

България разчита МОМ и отсега нататък да остане ангажирана със оправянето с най-актуалните проблеми в региона на миграцията, включително с незаконната миграция и трафика на хора, с потреблението на миграционните и бежански потоци за политически цели, връщането на незаконно пребиваващите и реинтеграцията в техните страни на генезис.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР