На 5 декември 1941 година започва контра настъплението на съветските

...
На 5 декември 1941 година започва контра настъплението на съветските
Коментари Харесай

Какво казвали немските военни за битката при Москва

 Втора-световна-война

На 5 декември 1941 година стартира контра настъплението на руските войски край Москва. Мечтите на Хитлер за сполучлив блицкриг се разсипали в прахта. Съветските войски настъпвали, започвали суровите студове, немците от ден на ден се сещали за Наполеон…

Калта ни преследва като чума

Споменът за Великата войска на Наполеон ни преследва като видение. Книгата с записките на Наполеоновия военачалник Коленкур, постоянно стояща на масата на фелдмаршал декор Клюг, станала негова бибилия.

Съваденията със събитията от 1812 година стават от ден на ден. Но това неуловимо предвещание бледнее спрямо калния интервал или както го назовават в Русия, распутица (б.р. – интервал, в който черните пътища стават съвсем непреходими), която в този момент ни преследва като чума.

Сега е значимо политическите ръководители на Германия да схванат, че дните на светкавичната война са потънали в предишното. Срещу нас е войска, превъзхождаща доста по своите бойни качества всички други армии, с които в миналото ни се е налагало да се срещаме на бойното поле.

Г.Блюментрит

Не ни остана съвсем нищо

Трябва да е декември и термометърът падна 40-50 градуса под нулата. Облаците плуват ниско, зенитните оръдия свирепстват. Достигнахме лимита на нашата дарба да водиме война. Нямаме най-необходимото. Машините стоят, превозът не работи, няма гориво и муниции.

Единственият тип превоз са шейните. Трагичните подиуми на оттегляне се случват все по-често. Останаха ни напълно малко самолети. При ниските температури моторите не живеят дълго.

Ако по-рано, владеейки самодейността, излитахме в поддръжка на нашите сухопътни войски, то в този момент се сражаваме, с цел да удържим настъпващите руски войски.

Ханс-Улрих Рудел

Блицкригът дефинитивно се провали

Пети декември стартира със мощно удари по въздух по тиловата връзка и изходните региони, където до в този момент можеше да се чувстваш в сигурност. Червената войска стартира на необятен фронт генерално нахлуване, вследствие на което немската армия била изтеглена тук-там до 400 км.

Няколко десетки от най-боеспособните немски дивизии бяха разрушени. От двете страни на шосето лежаха убити и замръзнали. Това беше прологът към Сталинград, блицкригът дефинитивно се провали.

Щейдле Л.

Пропагандата е огромна

Вълчи писък ни наведе на горест и неприятни интуиции. Но дори той беше по-добър, в сравнение с воя на „ органа на Сталин “. Така назоваваме тайното оръжие на руснаците, коeто самите те назовават „ катюши “. Снарядите, пускани от тези оръжия, по-скоро припомнят ракети.

Невероятният тътнеж от гърмежи, езиците на пламъците – всичко това извънредно плаши нашите бойци. Когато ни обстрелваха с „ катюши “, ни изгоря техника, починаха хора. Въпреки това, за благополучие, руснаците имат малко сходни установки и снаряди за тях. Ето за какво вредите от това оръжие не се усещат доста. Неговото потребление дава по-скоро психически резултат.

Говорейки за психическото влияние върху нас, не мога да не кажа и за руската агитация. От време на време до нас доближават усилените на високоговорители звуци от известни немски песни, които пробуждат в нас носталгия по домашния уют.

След това звучат пропагандни апели на немски. Те играят на това, че сме изчерпани, гладни, а някои от нас съумяха да се отчаят.

Руснаците ни приканиха: „ Предайте се на победоносната Червена войска, тогава ще се върнете вкъщи незабавно след края на войната “, „ Предайте се! У нас ви чакат дами за разтуха и доста храна! “

По принцип, тези апели провокират у нас единствено завист. Но има и малко на брой, които са малодушни и през тъмната нощ минават на страната на руснаците.

По-нататъшната им орис не ми е известна, само че,съдейки по това какво ще се случи в Германия след нашето проваляне, надали някой от дезертьорите ще получи обещаните богатства.

Бауер Гюнтер

Те са равни на нас

Стратегията на война на Райха беше по-добра, нашите генерали притежаваха по-силно въображение. Въпреки това, започвайки от редовия боец и до командира на ротата, руснаците бяха равни на нас – мъжествени, съобразителни, надарени маскировчици.

Те се съпротивляваха яростно и постоянно бяха подготвени да пожертват живота си… Руските офицери, от командира на дивизията и по-надолу, бяха по-млади и по-решителни от нашите.

От 9 октомври до 5 декември дивизия „ Райх “, 10-та танкова дивизия и другите елементи от 16-ия танков корпус изгубиха 40 % от щатния състав.

След шест дни, когато позициите ни бяха още веднъж атакувани от новодошлите сибирски дивизии, загубите ни превишиха 75 %.

Ото Скорцени

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР