На 43-годишна възраст Марк Уилямс отново е на финал на

...
На 43-годишна възраст Марк Уилямс отново е на финал на
Коментари Харесай

Випуск 92 на финал в Крусибъл! Мечтан снукър дуел на титаните

На 43-годишна възраст Марк Уилямс още веднъж е на край на Световното състезание по снукър в " Крусибъл " - цели 15 години след спечелването на последната си втора купа, откакто надви в удивително трагичен дуел против Бари Хоукинс със 17:15. В борбата за най-ценното отличие в джентълменския спорт Уелския змей ще се изправи против " набора " си Джон Хигинс, който по-рано отстреля Кайрън Уилсън със 17:13.

Old dog, new tricks.#ilovesnooker @Betfred pic.twitter.com/CsWclrru6V
— World Snooker (@WorldSnooker1) May 5, 2018
Марк Уилямс е единственият човек, който е побеждавал Джон Хигинс на полуфинал на Световното, а в този момент двамата ще спорят за първи път за трофея, и то в случай, че са представители на така наречен " випуск 92 ", който, дружно с Рони О'Съливан, влезе в професионалния снукър преди 26 години и господства от този момент до момента. За Хоукинс остана утехата, че е най-постоянният в " Крусибъл " през последните шест години и може да се похвали с пет полуфинала и един край, само че купата още веднъж му убягна.

РЕПОРТАЖ ОТ ПЪРВАТА СЕСИЯ

РЕПОРТАЖ ОТ ПЕТЪЧНИЯ ДЕН

Дневната сесия стартира при резултат 9:7, като двамата още веднъж си я поделиха - 4:4, както се получи и в тази от петък вечер. Световният номер 6 Хоукинс направи ужасно начало със сенчъри брейк от 128 за 10:7 и отличен старт, само че Уилямс отговори с два триумфа в последвали биткаджийски фреймове. Впоследствие Уелския змей направи почистване на стойност 68 във фрейм 20 и се отдръпна на период при тъждество 10:10. Брейкове от 53 и ново сенчъри - 133 - върна преднината на Ястреба от 12:10, само че Уилямс не остана по-назад и също осъществя " стотица " - 103. Двукратният първенец изглеждаше сигурен в изравняването преди финалната сесия, само че пропусна черната и серията му спря на 50, а Хоукинс се възползва от подаръка и разчисти за 73 и 13:11.

Уилямс откри вечерната сесия с свръхестествен плант през долния ръб с две червени, като прицелната бе на ръба на десния междинен джоб, а другата 1-точкова топка пропътува над два метра разстояние, с цел да извърши задачата на майстора.

“That is the shot of this year’s Championship.”

Unbelievable from Mark Williams!! #BBCSnooker pic.twitter.com/jggwHq9vVM
— Live Snooker (@Livesnooker) May 5, 2018
Вместо превъзходното осъществяване да въодушеви сенчъри, Уилямс трябваше да се задоволи с едвам 55, поради безразсъден пропуск по черната от истинската й позиция. Все отново той завоюва тактическата борба, Ястреба направи два фаула, само че уелсецът още веднъж пропусна черна от точката (отново за горния ляв джоб) и даде късмет на Хоукинс да се поупражнява с последните червени. Наистина ставаше въпрос за намиране на темп на гърба на противника, тъй като Ястреба просто разчисти до розова и съобщи фрейма при закъснение от 30-ина точки!

Уилямс направи серия от 28, преди да си седне на стола и след това да съобщи масата на Ястреба, който имаше сериозна работа пред себе си. С лек шанс той реалокира кюбола от боулк зоната до позиция за офанзива на групата с второстепенен разбиващ удар. Неговата серия секна на 49 след това с пропуск по комплицираната трета последна алена към междинния десен джоб, а Уилямс сгреши сейфти удар с " хикса ". Хоукинс пропусна заложената алена към долния ляв джоб и двамата продължиха надлъгването по сукното. Нов пропуск по алена на Уелския змей обезпечи на британския му противник доста добре подредена маса с две 1-точкови топки и той разчисти до синя с " брейк " от 17 за 14:12.

Barry Hawkins 1413 Mark Williams

Hawkins misses a risky final red with the rest and Williams accepts his gift and closes the gap back to just one adrift! #BBCSnooker pic.twitter.com/XsgqOFTCtW
— Live Snooker (@Livesnooker) May 5, 2018
Двукратният първенец имаше огромен шанс да понижи на 14:13 след нов биткаджийски фрейм с редица обрати в самодейността, както и огромни пропуски на двамата. Англичанинът нападна по извънредно самоуверен, само че несполучлив метод, последната алена на десния ръб и на практика съобщи партията сега, в който тя се разклати сред челюстите. Поредният несръчен фрейм по-късно пък също мина на сметката на Уилямс, който с основно почистване на стойност 28 обезпечи на феновете най-възможния трогателен резултат на интервала - 14:14.

Уилямс сбърка неособено лесна алена за долния десен джоб и даде масата в самото начало на Хоукинс, който още веднъж се провали в опита си да направи халф-сенчъри брейк във вечерната сесия. При 45 на сметката си Ястреба направи позиционна неточност и трябваше да компенсира със комплициран удар по розовата, която обаче не осъществя - по този начин към този миг в сегмента най-дългата му серия остана 49. Уилямс обаче за следващ път в дуела не се възползва от шанса си да поведе, откакто се е добрал до тъждество - той върна противникът си на масата и Хоукинс с втора по-сериозна аудиенция от 60 (най-накрая халф-сенчъри) направи 15:14.

Следващата партия отново бе продължителна и стартира с дълга замяна на сейфти удари по разпръснатите червени, като и двамата се стараеха да пращат бялата в булк зоната. Хоукинс в действителност се постара с прелестен удар да удължи брейка си, който стартира след по-лош шанс на Уилямс в сейфти играта, само че с 42 на сметката си Ястреба пропусна обикновена черна от истинската позиция. Уилямс усили актива си на 26, само че отново не можа да построи брейк, единствено че грешката му не бе осъдена от англичанина, който отново го върна при две червени оставащи на сукното. Уелския змей разчисти до черна по ослепителен метод и изравни 15:15.

Двукратният първенец още веднъж стартира със забележителна дълга алена, само че двете му мини визити, с които поведе с 47-0, бяха спрени с неприятен шанс и липса на налична алена при вторичните разбиващи удари. Хоукинс пък стигна единствено до 29, макар че прати в джобовете две превъзходни червени, само че сбърка относително лесна черна от истинската позиция, и то при оставаща единствено една топка преди цветовете. Ястреба предприе опасен сейфти удар и сбърка след нежелателен контакт с кафявата, което даде късмет на Уилямс да осъществя последната черна и да прати съперника си в зоната на снукърите. Хоукинс не се отхвърли, само че уелсецът осъществя жълта, зелена и кафява, с цел да поведе за първи път в целия полуфинал - 16:15!

.@markwil147 is a frame away from a place in the @Betfred World Championship final...

16-15 #ilovesnooker pic.twitter.com/WAGQVKCf1w
— World Snooker (@WorldSnooker1) May 5, 2018
Outstanding sportsmanship from Hawkins as he asks the referee to re-spot the blue after it had moved on its spot and opened up more of the red #ilovesnooker pic.twitter.com/xOU5XmT4gY
— Live Snooker (@Livesnooker) May 5, 2018
Англичанинът още веднъж трябваше да си седне рано-рано в стола след опит за огромен брейк - единствено с 29 точки в актива си, тъй като обърка с механичния мост розовата, която от известно време бе на позицията на алената. Уилямс направи същата неточност в миг, когато изглеждаше, че е поел контрола върху фрейма, само че изоставаше в резултата с 19-29. Ястреба усили сметката си до 47, преди да се прояви като огромен благородник, подсказвайки на съдията, че е върнал синята по подобен метод, че може да вижда алената, когато в действителност Уилямс го сложи в снукър. В последна сметка англичанинът сбърка дълга алена (третата последна на масата) и я остави налична за Дракона, само че той не можа да се пласира за цвят, откакто я вкара, при което трябваше да се задоволи със снукър зад черната (на истинското място на жълтата).

Williams leading Hawkins around the table - a brilliant moment #BBCSnooker pic.twitter.com/T3Fyz1ssXI
— Live Snooker (@Livesnooker) May 5, 2018
Хоукинс направи два фаула (47-38) и остави сложна дълга алена за Уилямс, който я пропусна и остави другата налична за противника си. Ястреба я вкара, само че направи ужасяваща композиция по розова, с която размести съвсем всички топки на масата и не осъществя нищо, а уелсецът отиде да го потупа утешително по рамото. Когато фреймът надвиши половин час времетраене (най-дългият в мача), двамата се впуснаха в тактически двубой по цветовете, а първи трепна Хоукинс, като Уилямс понижи до 50-55 с вкарване на зелена, кафява и синя. Уелския змей издебна съперника си да сбърка съдбовно и с необикновен удар по розова и по-късно по черна си обезпечи мястото на финала!
WILLIAMS WINS!!

Mark Williams is through to his first World Championship final for 15 years after an epic 17-15 victory over Barry Hawkins! #BBCSnooker pic.twitter.com/10rdeA19Vv
— Live Snooker (@Livesnooker) May 5, 2018 Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР