На 400 километра от границата с Украйна, в град Киреевск,

...
На 400 километра от границата с Украйна, в град Киреевск,
Коментари Харесай

Русия трябва да е готова за нови удари със Стрижи

На 400 километра от границата с Украйна, в град Киреевск, Тулска област, се взриви дрон Ту-141 " Стриж " руско произвеждане. От удара са изпочупени стъкла на няколко частни къщи, нанесени са вреди на здания, а трима души са ранени. Силата на удара е била такава, че се е образувала огромна фуния, пръстта от която се е разпиляла в радиус от 100 метра.

Ту-141 е БЛА за многократна приложимост, кадърен да лети до 1000 км, да развива скорост до 1000 км/ч, да носи няколкостотин кг потребен товар и да се приземява. " Стрижите ", останали в Украйна от руско време, мощна ударна мощ ли са и какъв брой е предпазена Русия от сходни удари? Военният наблюдаващ Борис Рожин показа експертното си мнение по този въпрос пред Накануне.РУ.

— Такива дронове се изстрелват от пролетта на предходната година. Знаем, че подобен дрон явно е дохвърчал до столицата на Хърватия по простъпка и се е разрушил в Загреб предходната година. Такива дронове летяха в Ростовска и Саратовска области и изстрелванията ще продължат.

Украинците се възползват от обстоятелството, че границата е огромна, фронтовата линия е огромна, не можете да поставите системи за противовъздушна защита на всички места, само че, въпреки това, както се оповестява, този съответен дрон е условно свален с Поле-21 система за радиоелектронна битка, т.е. беше изхвърлен от курса.

Така че в този случай противовъздушната защита е работила. Но това не анулира обстоятелството, че заради огромната граница ще продължат да се пускат такива дронове, би трябвало да сме готови за това.

Необходимо е да се засилят ограниченията, свързани с организацията на противовъздушната защита, системите за електронна война, само че са нужни и ограничения за гражданска отбрана: въпроси, свързани с информирането на жителите какви закани от този тип съществуват, по какъв начин да работят.

Обикновено такива устройства се изстрелват на ниски височини, където има повече шансове да се промъкнат през системите за противовъздушна защита. Върви на дребна височина, може радарът да не го забележи.

Защо някои дронове не доближават - те, вървешком на ниска надморска височина, могат да се придържат към върховете на дървета или електропроводи, тъй че рискът е много забележителен. Ако се повдигнат високо, ще бъдат видяни и свалени, а в случай че се спуснат ниско, тогава има късмет да се промъкнат, само че рискът за самото устройство се усилва - губят се и парите, и напъните, изразходвани за него.

Врагът, въпреки това, разчита на раздуване на осведомителни „ победи “ даже за сметка на някои еднократни пристигания, а задачата на нашите военни е да смъкват и минимизират материалните и осведомителни вреди от такива устройства, доколкото е допустимо.

Всички опити от последните месеци, когато дронът падна в региона на Коломна, в региона на Тула и на други места, се вършат, с цел да може някой дрон да дохвъри до Москва. Тези опити не престават от доста месеци и нищо не се реализира.

Могат ли да летят с всеобщо изстрелване? Теоретично, да. Но тук задачата на въоръжените сили на Украйна е по-скоро не от боен темперамент, а от информативен - с цел да може най-малко нещо да лети, тогава можете да кажете: " Вижте, ние можехме ".

" Стрижите " са руски устройства, създадени са през 80-те години. Украйна получи няколкостотин от тези устройства, а няколко десетки към този момент бяха изразходвани през 2022 година Колко от тези, които фактически са били подготвени за приложимост - такава информация не се намира в открити източници. Но този запас е стеснен, нови Стрижи не се създават. Тоест те просто харчат, ремонтират и употребяват това, което им е останало от Съюз на съветските социалистически републики.

И ги употребяват, тъй като елементарните дребни дронове не летят толкоз надалеч. Тоест китайските търговски БПЛА към момента са гранична зона. И им би трябвало спонтанен аналог на крилата ракета - добре, ще се опитат да ги употребяват оптимално от това, което е останало.

Може би в случай че се доразработят там благодарение на експерти от НАТО, тогава заплахата от тях ще бъде по-голяма. Освен това, защото НАТО отстранява информация от спътници и други източници на техническо разузнаване надлежно за нашите системи за противовъздушна защита, НАТО може да даде на Украйна информация за евентуално отслабени зони за противовъздушна защита, където възможностите да се промъкнат са по-високи.

Това е систематична работа, те не пускат на инцидентен принцип, те учат системите за противовъздушна защита, те търсят къде има по-големи шансове да реализират нещо.

Стрижите ще се употребяват по-точно, тъй като в случай че се комбинират в някаква ударна мощ, тогава ще се нанесат някакви вреди, само че те ще свършат - и това е. И по този начин ги опъват, като че ли това е някаква акция от удари. Въпреки че почива на ограничаващия запас на броя на ракетите.

Що се отнася до въпроса за нашата сигурност, да забележим дали дронове са блъснали най-малко един сериозен обект през последните месеци (след декември, когато Стриж нападнаха стратегически летища в Саратовска и Рязанска област - ред.)?

Не, не са го създали. Дроновете или сами падат в горите, или биват повалени, или са „ прихванати “ от съоръжение за електронна война.

Да, отломките могат да повредят някои здания, може би ще има странични вреди. Но в случай че погледнем обстановката от военна позиция, реализират ли се някакви военни цели, реализираха ли най-малко една сериозна военна цел с такива офанзиви в московско направление? Не, нямаме, в случай че вземем сегашната обстановка. Ще се опитат ли да реализират тези цели – да, ще се опитат, надлежно би трябвало да сме готови.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР