На 4 юни, се пуска движението по новите 12 км

...
На 4 юни, се пуска движението по новите 12 км
Коментари Харесай

Пускат новия обходен път на Габрово

На 4 юни, се пуска придвижването по новите 12 км от обходния път на Габрово, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ". В правата е най-голямото изграждано до момента у нас стоманобетоново мостово оборудване, с дължина 640 м и отвор 160 м. Построено е по метода „ конзолно бетониране “ и премоства необятната котловина на р. Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово. По тази технология се построяват мостове с най-големи отвори и това е третият подобен у нас след виадукта на 48-ми км на Автомагистрала „ Хемус “ и виадукта на пътя Подкова - Маказа.
В новоизградената права от обходния път на Габрово е и тунелът под Бакойския хълм - при 12-ти километър на път III-5004. Съоръжението и издигнато по нов австрийски способ и по-голяма част от прокопаването му беше осъществявано с взривни действия. Тунелът е с една тръба с две ленти за придвижване, две водещи линии и тротоари, със системи за сигурност - вентилация, светлинна сигнализация, пожароизвестяване, видеонаблюдение, диспечерски пункт и т. н.
В новоизградения сектор с изключение на тунела и мостовото оборудване има и още два пътни възела - п. в. „ Чехлевци “ и п. в. „ Дядо Дянко “, и три по-малки моста. При п. в. „ Чехлевци “, който ще е наоколо до ул. „ Малина “ и ул. „ Никола Войновски “, ще се свързват обходният път на Габрово и път III-4404 Габрово – Дебел дял. При п. в. „ Дядо Дянко “ – при бул. „ 3-ти март “ в регионалния град, ще се свързва път III-5006 Габрово - Узана с път III-5004 Обходен път на Габрово и общинския път за с. Чукили. Чрез двете уреди ще се реализира връзката на обходния път на Габрово с центъра на града. И двата пътни възела са с енергоефективно осветяване, с което се покачва сигурността и удобството при пътешестване.
Целият обходен път на Габрово е с обща дължина 23 км. Досега водачите пътуваха по готовите 11 км, а към този момент ще минават и по новите 12 км от път III-5004. При построеното кръстовище с път I-5 водачите, идващи от Габрово и пътуващи към Казанлък и Южна България ще не престават пътуването си през прохода „ Шипка “.
Изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „ Хидрострой “ АД, „ Пътни градежи – Велико Търново “ АД, „ Пътинженерингстрой – Т “ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол реализира ДЗЗД „ Обединени консултанти “ с сътрудници: „ Трансконсулт БГ “ ООД, „ Рубикон Инженеринг “ ООД и „ Трафик Холдинг “ ЕООД. Стойността на контракта е 1 096 032 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на „ Пътпроект “ ЕООД. Техният контракт е за 116 640 лева
Проектът „ Път III-5004 „ Обход на гр. Габрово “ от км 0+000 до км 31+000, сектор от км 0+000 до км 20+124.5 и етапна връзка от км 0+000 до км 3+130 “ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз посредством Оперативна програма „ Транспорт “ 2007-2013 година, а след завършването на програмата построяването продължи със средства от републиканския бюджет.
Обходният път на гр. Габрово е част от транспортното направление Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е основна точка при придвижването в посока Север – Юг. Чрез него се реализира прекосяването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни посоки, които ще обслужва обектът са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР