На 4 юни (събота) от 18:00 часа ще се състои

...
На 4 юни (събота) от 18:00 часа ще се състои
Коментари Харесай

Португалският писател Жоао Пинто Коелю идва в София

На 4 юни (събота) от 18:00 часа ще се състои среща с писателя в Книжен център " Гринуич ". Водещ на събитието ще бъде журналистката Анна Ангелова. По време на литературната среща Жоао Пинто Коелю ще опише повече и за третия си разказ " Време за превземки ". А читателите ще могат да зададат своите въпроси и да си вземат книга с подпис. Гостуването на създателя на " Попитайте Сара Грос " и " Лудите от улица " Мазур " е част от културната стратегия на Пролетен базар на книгата 2022. Събитието е проведено със съдействието на Португалски културен и езиков център " Камойш София ".

 

Жоао Пинто Коелю е роден в Лондон през 1967 година По-късно живее в Ню Йорк, където учи архитектура (завършва през 1992 г.) и работи в професионален спектакъл. В същото време той стартира от ден на ден да се занимава с Холокоста, който го интересува от младостта му, когато следи предаванията по португалската телевизия, отразяващи Революцията на карамфилите през 1974 година Пинто Коелю прекарва идващите стадии от живота си в португалската столица Лисабон, където главно работи като преподавател. През 2000 година той взема решение да избяга от напрегнатия си и отнемащ време живот в столицата и да го размени със спокойствието на провинцията.

 

Премества се със фамилията си в Мурса и преподава изящни изкуства във Валпасос. Там, в отдалечения североизток на Португалия, той намира време и ентусиазъм да работи като публицист в допълнение към ежедневните си отговорности и да се посвети в допълнение на интереса си към Холокоста. През 2009 и 2011 година взе участие в две акции на Съвета на Европа в концентрационния лагер Аушвиц, където работи с историци за по-нататъшно пресъздаване на събитията в концентрационния лагер. Той живее известно време в Краков, намира се с огромен брой оживели от концентрационни лагери и прави проучвания за еврейския живот преди Втората международна война.

 

След това основава програмата 1-во лице / Писмо до Меир Беркович, посредством която португалски и полски младежи се срещат в Аушвиц. Поканен е и на редица събития по тази тематика, в това число интернационална конференция за Аушвиц във Фондация Гулбенкян. През 2015 година е оповестен първият му разказ " Попитайте Сара Грос ", който стига до финалната селекция на най-престижната португалска литературна премия Prémio LeYa.

 

 

През идващите две години Пинто Коелю написва втория си разказ " Лудите от улица " Мазур ". Сюжетът още веднъж е обвързван с Втората международна война и се развива сред Североизточна Полша и Париж, като обгръща интервала сред навечерието на войната и началото на 21 век. Книгата печели Prémio LeYa 2017. И в третият си разказ " Време за превземки " писателят остава правилен на обичаната си тема и исторически интервал, само че този път придвижва читателите в Тоскана и ги среща с един извънреден женски облик. През 2021 книгата е номинирана за Наградата за литература на Европейски Съюз. Пинто Коелю е женен и има три деца. Посочва ежедневните си пътувания из присъщите пейзажи на района Трас-ос-Монтес и неговите лозя като главен източник на хрумвания и време за размисъл.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР