На 4 юли, вторник, от 18.30 часа, в Огледална зала

...
На 4 юли, вторник, от 18.30 часа, в Огледална зала
Коментари Харесай

„LA DIVA” – женски камерен хор от Швейцария ще гостува в Добрич

На 4 юли, вторник, от 18.30 часа, в Огледална зала „ Нели Божкова “ ще се състои взаимен концерт на Хор на учителките – Добрич, с диригенти Маргарита Русева-Ганева и Габриела Павлова Писанова, и женски камерен хор „ LA DIVA ” от Берн, Швейцария, с диригент родената в Добрич Вилислава Господинова. Тя е създател и диригент на този хор, а професионалното й развиване в Швейцария е обвързвано с операта. Великолепен сопран, Вилислава Господинова повече от 25 години превзема сцената като хорист и солист на операта в Берн. Признание за гения си получава и от българската общественост – постоянно е канена да взе участие в обичайните коледни концерти, както и в други значими културни събития проведени от посолството на Република България в Швейцария.

Като създател и диригент на „ LA DIVA ” Вилислава Господинова събира 16 любителки на хоровото пеене и за късите 3 години от основаването му хорът изнася голям брой концерти освен в Берн, само че и в цяла Швейцария. Репертоарът им е най-вече от църковна музика, само че извършват и световна музика, осъществили са към този момент и първите си студийни записи. Гостуването им в Добрич е по покана на Маргарита Русева – Ганева. Този самобитен културен продан сред двете обединения – Хор на учителките – Добрич и „ LA DIVA ” планува и същият концерт да бъде изнесен в Берн, Швейцария.

За Хор на учителките – Добрич единствено ще напомним, че на последния фестивал на женските и девически хорове „ Проф. Лилия Гюлева “ в Търговище, Маргарита Русева - Ганева бе отличена с премията „ Най – добър диригент “, също получи и грамота от Българския хоров съюз. А солистката Хана Петерсън / от Съединени американски щати /, която е помощник - преподавател в СУ „ Св. Климент Охридски “ и стипендиант на стратегия „ Фулбрайт “ единомислещо бе определена за „ Мис Фестивал “ за артистичното си наличие и вокални умения.

За концерта в Добрич двата хора са подготвили богата и разнообразна стратегия. В нея са включени песни от българския и швейцарския фолклор, ортодоксална музика, модерни творби. Детелина Василева – Димитрова ще приглася и на двата хора. Любопитното е, че Вилислава Господинова ще солира в „ Аве Мария “ и също така е доста добър пианист, чакаме да я забележим и на рояла. Именно като пианист е била солист на Български камерен оркестър – Добрич по времето на маестро Йордан Дафов.

Входът е свободен!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР