На 4 юли от 20.30 часа на площада пред Русенската

...
На 4 юли от 20.30 часа на площада пред Русенската
Коментари Харесай

Аида - първият оперен спектакъл в тазгодишното издание на “Сцена под звездите”

На 4 юли от 20.30 часа на площада пред Русенската опера, феновете на безконечното изкуство ще се пренесат най-малко за няколко часа от Дунавската низина в атмосферата на вечнозелените крайбрежия към река Нил.

Първият оперен театър на откритата сцена на площада пред Операта е именитата творба на Джузепе Верди “Аида ”, която е и част от фестивала “Сцена под звездите ”, сплотяващ в своите събития Държавна опера – Русе, Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ и Държавен куклен спектакъл – Русе.

Фестивалът се организира с финансовата поддръжка на Община - Русе.

С хубостта и ориенталското обаяние на музиката на Джузепе Верди в операта „ Аида “, която придвижва публиката в античния Египет край крайбрежията на Нил, под звездите на летния хоризонт, публиката ще усети силата на любовта.

С екзотиката на античните облици, обгърнати в тайнствена тайнственост, оперните актьори и музиканти насочат своята предизвикателна покана към своите фенове за едно извънредно странствуване по музикалните пътеки, пресичащи красивите летни дни и нощи.

В това свое изключително лятно издание спектакълът е построен на основата на към този момент историческата художествена сценография на художника Иван Савов, който напълно скоро завеща своите стотици сценографски и костюмни решения на Русенската опера и по този начин сля своя гений с Вечността.



В ролята на Аида ще се првъплъти сопраното Цветелина Василева, една от най-ярките солистки на Русенската опера.

Ето какво ни довери оперната прима в навечерието на спектакъла:

“Верди основава една гениална творба - операта Аида, обичана и приветствана от всички меломани.Опера украшение, което краси всеки спектакъл!А самата Аида, това е комплицирана героиня, в която бушуват мощни и спорни усеща.Винаги е разкъсвана сред любовта си към Радамес, която ловко крие, тъй като е робиня (макар и етиопската принцеса), а въпреки това стои мощният блян по родината и нейния народ.Тази роля е значима за всеки сопран. Трудна е, тъй като изисква огромен, постоянен диапазон на гласа!Тя е и доста тембрална, богата на нюанси и изключителна поезия, подвиг и драматизъм.Технически е много комплицирана и по тази причина изисква постоянно цялостна централизация!Щастие за всеки сопран е да има тази роля в репертоара си! ”

Като Царя на Египет ще забележим и чуем баса Стоян Стоянджов.

Амнерис ще бъде мецосопраното Петя Цонева, а като Радамес ще дебютира тенорът Борис Луков. Ето и неговите думи преди да влезе в тази роля: “ Радамес е кулминационната точка в развиването и репертоара на всеки тенор!

Това е една от най-емблематичните и огромни функции за най-високия мъжки певчески глас в оперното изкуство!Мечтаех за нея цели 15 години!Образът на моя воин е построен върху изконни морални полезности - достойнството, достолепието, смелостта и любовта. Любовта към родината и към неговата Аида. В последна сметка, както се получава постоянно, той принася в жертва всичко в името на любовта, и заплаща с срам и гибел измяната към Египет…Двамата с Аида умират заровени дружно и по този начин приключва любовта им!Катаклизмите са главен прийом в оперната литература и “Аида ” не прави изключение.Благодарение на Русенската опера, която ми даде опция да се развъртвам и да дебютирам в най-сериозните оперни заглавия, стигам до връхната точка в кариерата на всеки тенор, а точно ролята на Радамес!Със невероятния екип от солисти, хор, оркестър, диригент, режисьор и механически служби, се надяваме да ви пренесем от Дунаваската низина най-малко за няколко часа в атмосферата на вечнозелените крайбрежия към река Нил! ”

В ролята на Амонасро ще забележим Венцеслав Анастасов, а Рамфис ще бъде Момчил Миланов.

Диригент - Вилиана Вълчева

Диригент на хора - Стелияна Димитрова-Хернани

Режисура - Аделаида Якимова-Фурнаджиева

Хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе

Билети на каса Опера и наwww.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР