На 4 юли 2023 г. в столицата на Индия, Ню

...
На 4 юли 2023 г. в столицата на Индия, Ню
Коментари Харесай

За срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Ню Делхи

На 4 юли 2023 година в столицата на Индия, Ню Делхи, се организира 23-тата среща на върха на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за съдействие (ШОС). Това беше първата среща на върха на ШОС, управлявана от Индия, тя се организира във виртуален формат, защото заради разнообразни условия не всички водачи на страните-членки на Организацията (по-специално Китай и Пакистан) можеха да участват персонално на срещата на върха.

Във формата на видеоконференцията под председателството на премиер-министъра на Република Индия Нарендра Моди взеха присъединяване съветският президент Владимир Путин, президентът на Китайската национална република Си Дзинпин, президентът на Република Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Киргизската Република Садър Жапаров, премиер-министъра на Ислямска Република Пакистан Шахбаз Шариф, президента на Република Таджикистан Емомали Рахмон, Президентът на Република Узбекистан Шавкат Мирзийоев.

В телеконференцията участваха и ръководителите на страните - наблюдаващи: президентът на Република Беларус Александър Лукашенко, президентът на Ислямска република Иран Ебрахим Раиси, президентът на Монголия Ухнаагиин Хурелсух и президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов (като посетител на председателството).

На срещата участваха и ръководителите на два органа на ШОС - секретариата и районната антитерористична конструкция, както и ръководителите на шест интернационалните и районни организации: Организация на обединените нации, АСЕАН, Оперативно-наблюдателно дело, ОДКБ, ЕАЕС и CICA.

Темата на срещата беше „ На пътя към безвредна ШОС “. В сходство с дневния ред на срещата на върха бяха разисквани настоящи въпроси за по-нататъшно задълбочаване на многостранното съдействие в границите на ШОС, разширение и рационализиране на активността на организацията.

Шанхайската организация за съдействие (ШОС) е интернационална организация, учредена на 15 юни 2001 година в Шанхай (КНР) от водачите на Китай, Русия, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. Най-висшият орган за взимане на решения в ШОС е Съветът на ръководителите на държавите-членки (CHS), който заседава един път годишно и взема решения по всички значими въпроси на организацията.

Съветът на държавните ръководители на държавите-членки (CHG) също организира годишни срещи, на които се разискват тактики за многостранно съдействие и предпочитани области в границите на организацията, както и се вземат решение настоящи въпроси на икономическото съдействие. На 14 юни 2006 година е основан Бизнес съветът - неправителствена конструкция, която сплотява най-авторитетните представители на бизнес общностите на страните членки. Нейната цел е разширение на икономическото съдействие,

През 2017 година Индия и Пакистан станаха пълноправни членове на ШОС, а през 2021 година водачите на ШОС утвърдиха приемането на Иран като пълновръстен член на ШОС (на срещата на върха в Ню Делхи водачите на страните-членки на ШОС одобриха резолюция по въпроса за пълноправното участие на Ислямска република Иран в Организацията и подписаха меморандум за ускорение на процедурата за даване на Република Беларус на статут на пълновръстен член на ШОС).

Заявки за присъединяване в ШОС като наблюдаващ в секретариата на организацията са получени от Бангладеш, Виетнам, Израел, Ирак, Сирия, а като сътрудници в разговора - от Бахрейн, Кувейт, Малдивите, Обединените арабски емирства и Мианмар (статутът на сътрудници за разговор към този момент бяха предоставени на Азербайджан по-рано, на Армения, Египет, Катар, Камбоджа, Непал, Турция, Саудитска Арабия и Шри Ланка).

През септември 2003 година страните-членки на ШОС подписаха Програмата за многостранно търговско-икономическо съдействие за 20 години. Като дълготрайна цел тази стратегия включваше основаването на зона за свободна търговия. Сътрудничеството обгръща областите на енергетиката, превоза, селското стопанство, телекомуникациите, опазването на околната среда, кредитно-банковото дело и други области.

На 26 октомври 2005 година Съветът на държавните ръководители на страните-членки на ШОС реши да сътвори Междубанкова асоциация на ШОС (IBC SCO), чиято съществена цел е да провежда механизъм за финансиране и банкови капиталови планове, изпълнявани от членката на ШОС страни.

По време на съвещанието на Съвета на ръководителите на държавите-членки на ШОС през септември 2022 година в Самарканд беше призната Пътна карта за последователно увеличение на каузи на националните валути във взаимните планове на държавите-членки на ШОС. В дневния ред на срещата на върха в Ню Делхи беше включен въпросът за практическото използване на този документ.

Съответната работа се прави в границите на особено основана експертна група, състояща се от представители на централните банки на страните членки. Въпросите за разширение на потреблението на национални валути също се разпространяват на платформата на Междубанковата асоциация на ШОС.

Чрез телемост на срещата на ШОС в Ню Делхи, взе присъединяване съветският президент В.В. Путин, който по-специално означи, че „... икономическите връзки на Русия със страните от ШОС се развиват интензивно. Така размерът на търговията сред Русия и страните от организацията през 2022 година се е нараснал с повече от една трета. Разширява се и потреблението на национални валути при взаимни планове. Над 80% от комерсиалните транзакции сред Русия и Китай към този момент се правят в рубли и юани, до момента в който делът на съветската валута в експортните транзакции с всички страни от ШОС през 2022 година надвиши 40 %... ".

След срещата ръководителите на страните-членки на ШОС одобриха редица решения в региона на икономическото съдействие, цифровата промяна, гарантирането на районната сигурност, както и в културно-хуманитарната сфера и други предпочитани области. В взаимна декларация водачите на страните членки на Асоциацията подчертаха, че активността на съюза не е ориентирана против други страни и интернационалните организации и че той е отворен за необятно съдействие.

Тази година председателството на организацията минава в Казахстан. По време на своето председателство Казахстан има намерение да насочи напъните си към уравновесено развиване на всички области на съдействие - това е секторът на сигурността, комерсиалната, икономическата, културната и филантропичната сфера, както и подобряването на активността на ШОС и позиционирането на организацията като надеждна платформа за ползотворно съдействие.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР