На 4 януари 2019 г. от 14:00 ч. в Мраморното

...
На 4 януари 2019 г. от 14:00 ч. в Мраморното
Коментари Харесай

В Столична библиотека отбелязват 210 години от рождението на Луи Брайл

На 4 януари 2019 година от 14:00 ч. в Мраморното предверие на Столична библиотека тържествено ще бъде маркирана 210-а годишнина от рождението на Луи Брайл.

На фона на музика за орган /Луи Брайл е бил органист в църква/, членове на Национално читалище на слепите " Луи Брайл 1928 " ще показват развиването на другите техники за слепи хора - от писане на брайлово писмо с шило до потреблението на най-съвременни технологии.

Организатор на събитието е Национално читалище на слепите " Луи Брайл 1928 ".

Столична библиотека, дълготраен сътрудник на Национално читалище на слепите " Луи Брайл 1928 ", кани всички искащи да вземат присъединяване в отбелязването на тази паметна дата.

Луи Брайл е роден в Кувре, Франция. Ослепява след акцидент в работилницата на татко си, когато е 3-годишен.

Още като възпитаник основава система за изписване на текст и музика, предопределена за незрящи.

За означаване на звуковете, вместо букви той употребява разнообразни комбинации от 6 точки, чийто релеф се възприема посредством сетивността на пръстите на двете ръце.

Брайловото писмо в наши дни се употребява от хора в целия свят, като за звуковете на другите езици се приспособяват нови комбинации от точки.

Брайловата писменост е пренесена в България от Русия през 1906 година. На нея са формирани всички учебници и книги за незрящи на български език.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР