На 4 септември (сряда) в 11.30 ч. Пресклуб „България“ ще

...
На 4 септември (сряда) в 11.30 ч. Пресклуб „България“ ще
Коментари Харесай

Алпинистът Атанас Скатов с награда Сребърен сокол и с план за четвърти осемхилядник през 2019 г.

На 4 септември (сряда) в 11.30 ч. Пресклуб „ България “ ще връчи една от редките си награди „ Сребърен сокол “ на Атанас Скатов. „ Юнашката птица “ се дава за проявени темперамент и геройство, които алпиниста - веган ни сподели тази година при изкачването на трите осемхилядника Кангчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2, а в този момент се готви да поеме и към четвъртия си осемхилядник за тази година – Дхаулагири (в превод “Бяла планина “).

До момента това е най-силният сезон на алпиниста с три изкачени върха над 8000 метра и то за извънредно къс интервал от 2 месеца. На 15 май 2019 година Атанас Скатов съумя да изкатери вр. Канчендзьонга, третия по височина връх на планетата от 8586м. На 12 юли 2019 година Скатов стъпи на вр. Гашербрум 1 (8080 м) и единствено след 2 дни отмора на базов лагер (5050 м.) се насочи към деветия си осемхилядник връх - Гашербрум 2, с което досега сполучливо е изкачил девет от общо четиринадесет осемхилядници на планетата. Той се трансформира в първия българин съумял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за рекордното малко време от 6 дни.

Цел на доста алпинисти от целия свят е „ Хималайската корона”, а точно изкачването на всички 14 осемхилядника на планетата. Едва към 40 алпиниста в света имат тази корона, като измежду тях към момента няма българин. Атанас Скатов цели да стане първият българин, който да изкачи всички 14 осемхилядници от „ Хималайската корона”, като част от плана му е това да се реализира без консумация на храна от скотски генезис, с задача за запазване на околната среда и да стане първия веган в света с това достижение.

Кога ще тръгне към десетият си осемхилядник „ Бялата планина “ – Дхаулагири, ще заяви той самият в сряда след награждаването на 04.09.2019г. от 11.30 ч. в Пресклуб „ България “ - Централен вход на стадион „ Васил Левски” - етаж 2. На конференцията алпиниста също по този начин ще даде информация за това по какъв начин протича подготовката му и каква тактика ще употребява, както и каква е идеята му и благодарение на кого съумява да се насочва на тези експедиции.

Наградата „ Сребърен сокол “ се връчва за храброст и до момента носители на влиятелното отличие са Кубрат Пулев, Ивет Лалова, Йордан Йовчев, Стойка Петрова (бокс – европейски шампион), Владимир Илиев (биатлон – международен сребърен медалист), Елица Янкова (борба – бронзов орден от Олимпиадата в Рио 2016), Иван Марков (вдигане на тежести - международен и европейски сребърен медалист).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР