На 4 октомври в местността Креща“ край село Долно Озирово,

...
На 4 октомври в местността Креща“ край село Долно Озирово,
Коментари Харесай

Доброволци от БМЧК проведоха открит урок във Врачанския Балкан /снимки/

На 4 октомври в местността „ Креща “ край село Долно Озирово, доброволците от БМЧК – Враца осъществиха открит урок, взаимно с сътрудниците от естествен парк „ Врачански Балкан “ - Оля Генова и Красимир Лаковски.
Целта на самодейността беше посещаване на адаптационната волиера на белоглавите и черните лешояди, както и наблюдението им измежду дивата природа и завръщането им измежду локалната фауна. Общата дължина на маршрута бе 8 км., а взаимно с специалистите от „ Врачански Балкан “, младежите на БМЧК съумяха да почистят пътеката по двучасовия маршрут, до крайната точка на похода.
По време на престоя наоколо до дивите птици, беше извършена сказка на разнообразни тематики свързани с редките диворастящи растителни типове, както и предпазените скотски типове обитаващи естествения парк.
Интересният регион наоколо до парка даде опция на младежите да се срещнат, с неповторимата история, както и с естествените и културни забележителности.
Само на 2 км от основната пътека се виждаше Античната цитадела Калето. Крепостта е пазела долината на Огоста от Североизток, с цел да бъде обезпечен металодобивът. Обитавана е до късната Античност и ранното Средновековие.
Край селото се намира и палеонтологично находище на фосилна фауна и флора със международна популярност. Възрастта на съдържащите се в него фосили е отпреди към 2,25 млн.г. (късен Плиоцен).
Откритите уроци в природата предоставиха опцията на доброволците на БМЧК – Враца, да предадат своите познания на възпитаници от Враца, както и на други техни връстници в по-малките обитаеми места. С популяризирането на тези новаторски доброволците на младежката организация ще презентират тематики, свързани с опазването на околната среда. С разпространяването на тези новаторски събития, свързани с екологията, БМЧК – Враца цели набирането на доброволците на локално равнище, както и придобиване на познания по отношение на опазването на природата по Апела на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) в отговор на спора в Украйна, и по Еко-програмата на БМЧК за „ Опазване на околната среда и екология “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР