На 4 октомври президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев даде

...
На 4 октомври президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев даде
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан за войната: Нашата цел е да освободим своите територии

На 4 октомври президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев даде изявление за телевизионния канал Al-Arabiya.

На въпрос дали нещата в региона са излезли отвън надзор, той дава отговор по следния метод:

„ Не мисля, че нещата излизат отвън надзор. Ситуацията е под контрола на азербайджанската войска. В момента организираме настъпателна интервенция, задачата ни е да освободим нашите територии.

Предложих на посредниците и приканих хората в Армения да държат държавното управление си отговорно за окупацията и да спрат окупацията. Ако Армения се съгласи на това, в случай че стартира да освобождава окупираните територии, които нелегално държи под собствен надзор съвсем 30 години, тогава войната ще спре. Нямаме потребност от война. Участваме в преговорния развой от 1992 година

Можем да кажем, че през тези съвсем 30 години не е имало никакъв прогрес на масата за договаряния.

Армения не искаше да се съобрази с резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, изискващи цялостно, неотложно и абсолютно евакуиране на войски от нашите територии. Напротив, тяхното военно и политическо управление се опита да окупира нови земи.

Те се пробваха да преминат в атака против Азербайджан и през юли в действителност минаха към нова военна атака. По този метод трябваше да защитим себе си, нашите жители и да възстановим териториалната целокупност на Азербайджан, приета от всички страни по света, интернационално приета. “

„ Президент Алиев, Русия и Франция повдигат обвинявания против вас, свързани с прекачване на наемници от Сирия през Турция. Какъв е вашият отговор на това?

Илхам Алиев: „ Напълно го отхвърляме. През последните 10 дни президентът на Франция ми се обади два пъти предходната седмица. Казах му: покажете доказателство. Няма доказателства за хипотетичното наличие на сирийски бойци на наша територия. Попитах го, когато ми се обади на 27 септември и от този момент до през днешния ден нямам доказателства.

Ако има такива доказателства, тогава за какво не са ги показали? След като ми се обади преди няколко дни, той още веднъж повдигна този въпрос и сподели, че имат разследващи данни. Казах им да споделят тези данни с нас. Неправилно е да се упреква страна, без да се показват каквито и да било доказателства, а до през днешния ден не съм получил никакви доказателства от Франция, свързани с тези неприемливи обвинявания.

На азербайджанска земя няма задгранични бойци и аз споделих на президента на Франция, че нашата войска се състои от съвсем 100 хиляди души. Това, което вършим в зоната на военните дейности, се демонстрира в интернет.

Всеки може да види по какъв начин нашите модерни безпилотни летателни апарати унищожават арменски танкове и системи за Противовъздушна отбрана. Нашата войска освобождава едно село след друго. Нашето знаме е издигнато по нашите земи, които са били под окупация в продължение на доста години. По този метод тези обвинявания са изцяло неоснователни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР