На 4 октомври 1957 г. в десет и половина вечерта

...
На 4 октомври 1957 г. в десет и половина вечерта
Коментари Харесай

Първият спътник: пробивът на човечеството в космоса

На 4 октомври 1957 година в 10 и половина вечерта московско време се изстреля ракета от стартовата площадка Тюратам в Южен Казахстан (по това време към момента не беше всекидневно да се приказва за „ космодрума Байконур “), която изведе първия неестествен сателит на Земята (ИСЗ) в ниска околоземна орбита.

Космическият транспортен съд ПС -1 (прост сателит - 1) представляваше топка с диаметър 58 сантиметра, тегло 83,6 кг и беше оборудван с четири щифтови антени с дължина 2,4 и 2,9 метра за предаване на сигнали от двата предавателя, захранвани от акумулатори. 295 секунди след изстрелването ПС-1 и централния блок на ракетата, тежащ 7,5 тона, бяха изведени в елиптична орбита с височина 947 км в разцвет и 288 км в перигей. На 315-та секунда след изстрелването той се отдели от втората степен на ракетата-носител и незабавно позивните му бяха чути от целия свят.

На идващия ден след изстрелването на спътника вестник „ Правда “ оповестява: „ На 4 октомври 1957 година първият неестествен сателит на Земята беше сполучливо изстрелян в Съюз на съветските социалистически републики. По предварителни данни ракетата-носител е дала на спътника нужната орбитална скорост от към 8000 метра в секунда. В момента спътникът разказва елиптични траектории към Земята и полетът му може да се следи в лъчите на изгряващото и залязващото слънце благодарение на елементарни оптични принадлежности (бинокли, телескопи и др.).

Според изчисленията, които в този момент се усъвършенстват посредством директни наблюдения, спътникът ще се движи на височини до 900 километра над земната повърхност; времето за един цялостен оборот на спътника ще бъде 1 час 35 минути, ъгълът на надолнище на орбитата към екваториалната низина е 65 °.

На 5 октомври 1957 година спътникът ще премине над Московска област два пъти - в 1 часа и 46 минути. през нощта и в 6ч. 42 мин. Сутринта по московско време. Съобщенията за последващото придвижване на първия неестествен сателит, изстрелян в Съюз на съветските социалистически републики на 4 октомври, ще се предават постоянно от радиостанциите.

Сателитът има формата на топка с диаметър 58 см и тегло 83,6 кг. Разполага с два радиопредавателя, които непрестанно излъчват радиосигнали с периодичност 20,005 и 40,002 мегахерца (дължина на вълната надлежно към 15 и 7,5 метра).

Мощностите на предавателя обезпечават надеждно приемане на радиосигнали от необятен кръг радиолюбители. Сигналите са под формата на телеграфни известия с дълготрайност към 0,3 секунди. с пауза със същата дълготрайност. Сигналът с едната периодичност се изпраща по време на паузата на сигнала с другата периодичност... ”

Изстрелването на първия сателит на Земята и неговият полет получиха замайващ международен отзив. Цялата международна преса и радио приказваха за това събитие. Руската дума " спутник " към този момент е навлязла без превод във всички езици на света. Хората особено излизаха през нощта, с цел да гледат тази изкуствена „ звезда “, летяща в небесните небеса.

Според един от конструкторите на спътника, Б. Е. Черток, общоприетата концепция, че самият спътник се вижда с невъоръжено око, е неправилна. Отражателната повърхнина на спътника беше прекомерно дребна за образно наблюдаване и даже при идеални условия самият сателит се наблюдаваше като обект от 6-та големина, т.е. на границата на видимост с невъоръжено око.

Всъщност образно е следен не самият сателит, а по-голям обект, втората степен на ракетата-носител, който е влезнал в същата орбита като самия сателит. Степента надлежно се е виждала като галактически обект от 1-ва големина.

Сателитът беше проследяван освен от специфични станции, само че и от хиляди радиолюбители по целия свят. Радиосигналите от спътника се одобряваха на дистанции, достигащи 10-12 хиляди км. Непрекъснатата работа на предавателите продължи три седмици. На 2 декември 1957 година централният блок на ракетата напусна орбита, като направи 882 оборота към Земята.

Първият неестествен сателит на Земята надлежно съществува 92 дни, като прави 1440 обиколки към Земята. На 4 януари 1958 година вследствие на естествено прекъсване той навлиза в плътните пластове на атмосферата и престава да съществува.

Значението на изстрелването на първия неестествен сателит на Земята не може да бъде надценено. Въпреки обстоятелството, че беше най-простият, учените съумяха да получат някои научни данни. Анализът на получените радиосигнали от спътника даде опция на учените да изследват горните пластове на йоносферата, което не беше допустимо преди.

Освен това беше получена значима информация за изискванията на работа на сателитното съоръжение, всички калкулации бяха тествани и плътността на горните пластове на атмосферата беше избрана посредством забавянето на спътника, до момента в който напускаше орбитата.

В деня на старта Сергей Королев произнесе тирада: „ Пророческите думи на Константин Едуардович Циолковски, че човечеството няма да остане на Земята вечно, се сбъднаха! Днес първият в света неестествен сателит беше изстрелян в ниска околоземна орбита. С изтеглянето му стартира щурмът на космоса. И първата страна, която проправи пътя към открития космос, беше нашата страна - страната на Съветите! Позволете ми да ви поздравя всички с тази историческа дата. “

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР